Min tette talgkjertel

Rusk innpå øyet kan være alt annet enn moro og behagelig!

Det erfarte jeg etter en sykkeltur på grusvei, hvor jeg havnet bak et tungt kjøretøy som virvlet opp en masse støv, og jeg hadde ikke på meg solbriller ...

Kvelden og natten gikk, uten noen tanker om øyerusk.

Men da jeg våknet morgenen etter var det ikke til mer enn 20% utsyn fra under et hovent øyelokk på venstre side!

Rød og betent indre øvre øyekrok, væskefylt hevelse øvre øyelokk ---> repertorisering og Materia Medica (MM) var, som vanlig, verktøyene jeg tok frem! (I tillegg til noen lindrende Euphrasia-øyedråper fra helsekosten, innimellom saltvannsskylling)

Første dag forsøkte jeg meg med:

... hvorpå Apis virket som den hjalp i starten, men ikke ga særlig ved repetisjon; og Sil ikke ga videre endring dagen etter (selv om også den hjalp litt de første dosene); så jeg gikk videre til:

... med kun delvis lindring fra Kali-bi og Rhus-t. Hmm.

Det var et middel jeg ikke hadde vurdert like nøye: som er supert for betennelse med verk (det hadde begynt å komme puss fra øyekroken), for stikkende smerter (fornemmelse som fra flis), sensitivitet for berøring og forverring av tørr vind/luft.

Da jeg leste nøyere om dette middelet i flere ulike MM, fant jeg i Allen's Handbook at det er indikert for nettopp betennelse i talgkjertlene (meibomske kjertler, med munninger på øyelokkenes frie rand): som var nettopp delen som så ut til å være tettet hos meg.

Middelet jeg derfor forsøkte, tredje dagen, var Hepar sulphuris calcareum (Hep) - og jommen gikk ikke hevelsen raskt ned, smerten/ubehaget uteble, og jeg følte meg generelt mer kvikk og rask enn jeg hadde de siste par dagene!

Når øyet er påvirket kan man naturlig nok, som jeg gjorde, oppleve:

  • Hodepine fra overanstrengt friskt øye og mysing fra det påvirkede (som jeg tidvis dekket til)
  • Generell tretthet mens kroppen fokuserer på å holde skade/betennelse i sjakk
  • Dårligere søvn pga. rastløshet fra ubehaget

Det første gode tegnet på at Hep virkelig passet godt til meg i min tilstand, var den plutselige lysten til å gå tur i skogen ovenfor oss: etter noen dager hvor jeg hadde "gjemt meg" inne, trygt beskyttet for både direkte sollys og irriterende vind inn på øyet mitt.

Når man opplever et positivt skift i energinivå, i tillegg til at hovedsymptomene lindres, kan man være nokså trygg på å ha truffet blink!

Hurra! Tilsvarende situasjoner, med lidelser som oppleves "innafor" å forsøke å få bukt med selv, er det jeg sikter på når jeg klargjør ressurser for Hobby-Homøopater.

Alle midlene jeg har referert til her har blitt eller blir dekket i kursplattformen, så om du ønsker å lære mer om dem - og ha dem i beredskap i tilfelle noe uventet inntreffer - er du velkommen til å ta en titt der!