Reisesyke

I sommersesongen er det gjerne mer reiseaktivitet enn i resten av året. Vi begir oss ut på veien, sjøen såvel som lufta - for å reise på ferie. Da kan det også være en tid hvor du oftere hører, "ugh, jeg tror jeg må kaste opp!"

Reisesyke karakteriseres gjerne av kvalme, svimmelhet, utmattelse og oppkast. Du kan også bli blek, svette og ha større spyttproduksjon; og du kan bli dårlig av å kjøre i bil, båt og fly.

Enten du er bilsyk eller flysyk eller rett og slett blir dårlig av bevegelse i kjøretøy generelt, så finnes det et knippe homøopatimedisiner som det er lurt å ha med seg. Disse finner du lenger ned i artikkelen.

 

Hva er egentlig reisesyke?

Øynene våre og balanseapparatet i det indre øret samarbeider om å gi oss en opplevelse av stabilitet. Denne likevekten kan forstyrres for eksempel når vi sitter i bevegende bil, fly eller båt - hvis øynene våre tilpasser seg bevegelsene rundt oss, uten at det indre øret følger med. Denne forstyrrelsen mellom det vi ser og det våre indre ører føler kan forårsake svimmelhet, kvalme, blekhet, svette og oppkast.

Å kaste opp er guffent for den som er uvel, og for de rundt. Det smaker, lukter og ser ekkelt ut - og kan bli sølete hvis man ikke er tidsnok ute med en pose! Å brekke seg kan være smertefullt, med sammentrekninger i mellomgulvet som gjør vondt; og magesyre som brenner i halsen. Hvis man kan unngå det så er det virkelig verdt det - særlig med de skånsomme vidunder-pillene i homøopatiske potenser!

Tips ved reisesyke

Det kan være lurt å unngå store måltider og alkohol før reisen. Unngå å lese/fokusere på noe annet under selve turen, følg heller med på det som skjer rundt deg - for eksempel veien dere kjører på (i bil). Å ta noen slurker ingefærdrikke, eller tygge på tørkede ingefærbiter, kan bidra til å lindre uvelheten; og sitt gjerne med hodet tilbakelent, eller legg deg ned, og pust dypt.

I tillegg til dette - hvis reisesyke er noe du ofte sliter med - kan konstitusjonell behandling hos homøopat, for å adressere roten til plagene dine, være lurt!

 

Praktiske tips for å unngå/lindre reisesyke

  • Ingefær: i enhver form! Ingefærte, ingefærkjeks, ingefær i kapsler for dem som ikke liker smaken
  • Frisk luft: hjelper for noen. Pust jevnt, dypt og sakte helt ned i magen - for å motvirke tendensen til å spenne og anstrenger magemuskulaturen; som forhindrer kroppens opptak av etterlengtet oksygen når kvalmen blir ille
  • Spis lette måltider: hold deg til lette, små måltider både før og under reisen. Ta med litt kullsyreholdig drikke som du kan ta små slurker av, og noen kjeks å tygge på når kvalmen dukker opp - men før den blir ille. Koffein, alkohol, fettrik mat og store måltider kan alle bidra til å forverre reisesyke
  • Ha på deg behagelige klær: særlig på lange reiser, da trange klær rundt magen kan forverre følelsen av kvalme
  • Sitt oppreist med rak rygg: og se rett frem, mot horisonten eller; rett blikket mot noe som ikke rører på seg. Å se ned (lese, for eksempel) eller å se på det som passerer ved siden av bilen kan forverre reisesyken. Det kan også være godt å sitte med hodet lent tilbake og hvile med lukkede øyne
  • Legg deg ned: hvis du kan og ønsker det. Lukk øynene, og konsentrer deg om å puste jevnt og rolig
  • Sitt så langt fremme som mulig: enten det er i bil eller fly. Blir du lett bilsyk hjelper det ofte å sitte i forsetet - eller kjøre selv (hvis du har lappen, vel og merke)
  • Be sjåføren om å kjøre så jevnt som mulig, uten rykk og napp som kan unngås
  • Stopp med jevne mellomrom: for å strekke deg, få frisk luft og bygge opp litt selvtillit når reisesyken ligger der på lur (hvis du vet at du ofte blir uvel på reise)
  • Vær rolig og betryggende når du reiser med barn som er uvel: anspenthet og engstelse kan være smittsomt!
  • Bruk distraksjoner: musikk eller lydbok er god avledning på reise, for barn såvel som voksne

Homøopati og reisesyke

Hvis du vet at du sliter med reisesyke, så er det lurt å ha med deg noen homøopatimidler som er kjent for å kunne lindre slike symptomer. Personlig har jeg alltid med meg homøopati-akuttskrinet mitt, som inneholder 36 av de vanligste homøopatimedisinene for akutte symptomer og plager som kan oppstå.

Kanskje bør du oppsøke en homøopat før reisen din, for å undersøke hvilke homøopatimedisiner det er lurt å bestille inn på forhånd: det tar gjerne opp mot et par uker å få tak i dem - særlig hvis noen av dem ikke er registrerte for salg i Norge, og dermed må bestilles fra utlandet.

Og, ikke minst, sliter du med reisesyke hver gang du er ute og reiser - enten det gjelder all type reising, eller spesifikke transportmidler: å følge et mer langsiktig behandlingsforløp hos homøopaten din kan bidra til å styrke din iboende evne til å fikse deg selv, og redusere disponibiliteten din for å bli påvirket på reiser. Det beste er jo å få styrket konstitusjonen din, en gang for alle! (Selv om det kan ta litt tid før du opplever at sensitiviteten din ikke henger ved lenger.)

Homøopatimedisiner ved reisesyke

Homøopati benyttes gjerne som behandling for å oppnå en naturlig tilnærming til reisesyke: homøopatimidlene hjelper til med å rette opp i ubalansene du måtte ha. Hvis du opplever reisesyke kan du altså sette i gang en lindrende "akuttbehandling" med homøopatimidlene du har for hånden - for så å jobbe mer i dybden hos homøopaten din når du får mulighet. For å korrigere disponibiliteten din for reisesyke, så vil ikke nødvendigvis de homøopatimidlene som jeg lister opp nedenfor kunne virke dypt nok: selv om de kan lindre plagene der og da (når symptombildet passer).

Se gjennom listen med homøopatimedisiner. Velg den som passer best til dine symptomer.

Så tar du den valgte homøopatimedisinen: la én pille smelte under tunga hvert kvarter, men stopp når du merker endring i symptomene dine. Du kan ta en ny pille hvis symptomene tiltar igjen. Merker du ingen endring etter 4 doser/piller (1 times tid), så var ikke valget av homøopatimedisin riktig for deg og symptombildet ditt.

Hvis du strever med å finne det rette middelet kan du ta kontakt med homøopaten din. Du kan også sjekke ut ressursene jeg tilbyr.

Et par ting å merke seg når du vil lindre dine egne plager med homøopatimidler:

  • Du kan oppleve en mild homøopatisk forverring av symptomene etter å ha tatt middelet. Denne er kortvarig og forbigående, og kommer av at kroppen stimuleres til å rette opp i ubalanser. Det er da faktisk snakk om en positiv respons, etter den første dosen: som raskt skal følges av en lindring av symptomene, hvis det rette homøopatimiddelet har blitt valgt.
  • Repeter homøopatimedisinen hvis lindringen stopper opp, eller symptomene begynner å tilta igjen.
  • Hvis du er en av dem som er veldig sensitiv overfor homøopatimedisiner, og merker en homøopatisk forverring etter hver dose, så er det lurt å ta de påfølgende dosene løst opp i vann. Da lar du en pille løse seg opp i ca. et kvart glass med vann, mens du rører forsiktig. Så tar du en liten slurk av væsken i stedet for en pille, hver gang du skal ta en ny dose.
  • Dekk til glasset og oppbevar det mørkt og beskyttet, uten direkte påvirkning fra strålekilder som mobil o.l. Denne væsken kan du fint bruke av i et par dager, før du eventuelt løser opp en ny pille.

Her følger en kort beskrivelse av noen homøopatimedisiner som kan hjelpe ved reisesyke:

 

Aconitum napellus (Acon)

Passer når frykt og engstelse er markant, sammen med rastløshet. Det er gjerne opplevelse av varme, tørrhet og stor tørste etter kald drikke.

 

Borax veneta (Bor)

Symptomene kommer gjerne av enhver plutselig nedadgående bevegelse, som ved turbulens i fly - når det plutselig faller (litt) i lufta; eller når man kjører bil ned en bakke. Når Borax-individer er med nedover, kommer alt opp! Det fører til engstelse, forvirring, fikling med hendene og bekymring. Dette er også et middel som kan brukes ved frykt ved avgang og landing. Bedre (>) av frisk luft.

 

Cocculus indicus (Cocc)

Symptomene innebærer kvalme, svimmelhet og økt spyttproduksjon. Bølger av kvalme medfulgt av raping/gulping; med en tom følelse i magen, og metallisk smak i munnen. Som om beruset med forundring, nummenhet og ustødige bein. Personen ønsker å få legge seg ned så raskt som mulig for å unngå å kaste opp. Verre (<) ved synet av, og lukten av mat; bare tanken på mat kan føre til kvalme. < ved å bevege seg rundt, og se ting som rører på seg. Hodepine, svimmelhet, svette, spytt og utmattelse. Særlig er det kombinasjonen av kvalme og svimmelhet som bør få deg til å vurdere dette homøopatimiddelet.

 

Ipecacuanha (Ip)

Laget av roten til en brasiliansk plante. Konstant ønske om å kaste opp, men føler seg likevel ikke det minste bedre etter å ha kastet opp. Tunga er helt ren (ingen belegg e.l.). Trang til å være ute i frisk luft.

 

Nux vomica (Nux-v)

Laget av brekknøtt, i stryknintrefamilien (loganiaceae). Svimete følelse med kvalme, og sensitivitet overfor den minste bevegelse. Andre symptomer kan være dundrende hodepine, fordøyelsesbesvær og/eller forstoppelse. Irritabelt lynne, og veldig utålmodig. Summing i ørene. Veldig frøsen. Mye spytt sammen med kvalme, og oppkast er smertefullt - og vanskelig å få til. Har bare lyst til å legge seg ned, og da oppleves gjerne lindring av symptomene.

 

Petroleum (Petr)

Kvalme, svimmelhet, tung hodepine, oppkast, kaldsvette, skrubbsulten. Å spise hjelper (>), men kun forbigående lindring. Føler seg forvirret og ergrer seg lett. Kvalmen blir verre (<) ved frisk luft. Det er en tom og sulten fornemmelse i magen. Kvalmen medfølges gjerne av mye vann i munnen (ikke vanlig spytt).

 

Phosphorus (Phos)

Kan være klengete og usikker, kanskje også engstelig for høye lyder. Overdreven spyttproduksjon. På bilturer ser det ut som Phos har det skikkelig fælt. Andre aspekter ved Phos er omgjengelighet, elske å være sammen med andre mennesker, kan være mørkredd og skvetten ved f.eks. fyrverkeri.

 

Staphysagria (Staph)

På norsk: en plante i soleiefamilien. Staph er irritabel, nærtaken og lett indignert ved reisesyke. Vil ikke bli tatt på eller trøstet. Kan ha mageknip og magekramper, men ofte ikke kraftige symptomer.

 

Tabacum (Tab)

Ekstrem (døds-)kvalme med innslag av så voldsom kvalme at selv den minste bevegelse fører til oppkast; med en tom og synkende fornemmelse i magen. Rikelig med kaldsvetting, og ansiktet ser dødblekt og dratt ut. > frisk luft (motsatt av Petroleum). Kan virke engstelig og rastløs, og skvette under søvn. Kan oppleve lindring av kvalmen etter å (endelig) kaste opp og tømme magen. Fornemmelse av isende kulde. Kvalmen er ikke kontinuerlig, men kommer som hyppige kvalmeanfall. Selv om frisk luft oppleves lindrende, føler de seg da gjerne mer svimmel. Det er en finurlig trang til å blottlegge magen.