Flyskrekk – engstelse ved reise

Blir tanken på å skulle ut å fly for mye for deg? Blir du engstelig - eller kanskje livredd? Da er du ikke alene! Mange opplever flyskrekk, til det punktet at selv tanken på å skulle fly gir dem hjertebank, svetteanfall og engstelse.

Flyskrekk er en fobi som blir omtalt en del, selv om måten den oppleves på av den enkelte kan variere veldig. Flyskrekken kan komme av en klaustrofobisk engstelse: å skulle være inne i den avgrensede flykroppen. Flyskrekken kan komme av høydeskrekk, dødsangst, engstelse for panikkanfall, frykt for reisesyke, mørkreddhet ved nattflyvning, frykt for å befinne seg over vannflate, frykt for steder der det kryr av mennesker, frykt for at flyet skal falle (litt) ved turbulens, frykt for landing, eller rett og slett frykten for å ikke ha kontroll over situasjonen.

Uansett hvorfor du opplever flyskrekk, kan det føre til mye stress og ubehag å skulle reise noe sted. Kanskje dropper du å bli med på ferie eller andre planlagte ekskursjoner, hvis det innebærer en flytur? Det er jo for så vidt vel og bra fra et klima-perspektiv, men frykten og engstelsen er det likevel fint å gjøre noe med!

Homeopati og flyskrekk

Hvis du er en av dem som sliter med flyskrekk, kan homeopati bidra. Ikke la flyskrekken begrense livet ditt - hvis du opplever engstelsen som overveldende, er det vel verdt å oppsøke en langsiktig løsning: det gjelder ved alle typer fobier.

Homeopatien kan bidra ved flyskrekk på to måter:

  1. Akutt-bruk av homeopatimedisiner som er kjent for å lindre ved denne typen angst kan brukes før og i løpet av flyturen.
  2. Konstitusjonell tilnærming hos en med homeopatiutdannelse kan bidra til en mer langsiktig løsning, ved å adressere engstelsen på et dypere nivå - over tid.

Ved konstitusjonell tilnærming ser vi på flyskrekken slik den har utviklet seg over tid. Hvordan og når den startet, hvordan du opplever den, og andre aspekter ved deg; engstelser, stress og bekymringer du måtte ha - sammen med symptombildet ditt forøvrig. Målet er å adressere det underliggende mønsteret ditt, og dermed roten til problemet - heller enn å kun lindre symptomet som dukker opp der og da.

Homeopaten sin oppgave er å finne frem til en homeopatimedisin (eller fler, gjennom en prosess over tid) som har et "medisinbilde" som passer overens med hele symptombildet ditt. Medisinbildene vi har i den homeopatiske Materia Medica har blitt utviklet over mer enn 200 år, med godt etablerte og utprøvde medisinbilder - og nye tilskudd underveis.

Homeopatimedisinen velges ut basert på dine individuelle opplevelser av symptomer, og ikke navnet/diagnosen du måtte ha. Det er ikke sykdommen eller lidelsen som blir behandlet. Det er deg som individ som blir behandlet: vi har som mål å styrke konstitusjonen din, slik at du ikke lar deg påvirke unødig av faktorer som bringer frem symptomer hos deg i dag.

Å ta homeopatimedisiner for flyskrekken din

Hvis du vet at du sliter med flyskrekk, så er det lurt å ha med deg noen homeopatimidler som er kjent for å kunne lindre slike symptomer. Personlig har jeg alltid med meg homeopati-akuttskrinet mitt, som inneholder 36 av de vanligste homeopatimedisinene for akutte symptomer og plager som kan oppstå.

Kanskje bør du oppsøke en homeopat før reisen din, for å undersøke hvilke homeopatimedisiner det er lurt å bestille inn på forhånd: det tar gjerne opp mot et par uker å få tak i dem - særlig hvis noen av dem ikke er registrert for salg i Norge, og dermed må bestilles fra utlandet.

Og, ikke minst, sliter du med flyskrekk hver gang du er ute og reiser så kan det å følge et mer langsiktig behandlingsforløp hos homeopaten din bidra til å styrke din iboende evne til å fikse deg selv; og redusere disponibiliteten din for engstelse ved flysreiser. Det beste er jo å få styrket konstitusjonen din, en gang for alle! (Selv om det kan ta litt tid før du opplever at sensitiviteten din ikke henger ved lenger.)

Homeopatimidlene hjelper til med å rette opp i ubalansene du måtte ha. Hvis du opplever flyskrekk kan du altså sette i gang en lindrende "akuttbehandling" med homeopatimidlene du har for hånden - for så å jobbe mer i dybden hos homeopaten din når du får mulighet. For å korrigere disponibiliteten din vil ikke nødvendigvis de homeopatimidlene som jeg lister opp nedenfor kunne virke dypt nok: selv om de kan lindre plagene der og da (når symptombildet passer).

Se gjennom listen med homeopatimedisiner. Velg den som passer best til dine symptomer.

Så tar du den valgte homeopatimedisinen: la én pille smelte under tunga hvert kvarter, men stopp når du merker endring i symptomene dine. Du kan ta en ny pille hvis symptomene tiltar igjen. Merker du ingen endring etter 4 doser/piller (1 times tid), så var ikke valget av homeopatimedisin riktig for deg og symptombildet ditt.

Hvis du strever med å finne det rette middelet kan du ta kontakt med homeopaten din. Du kan også ta en titt på ressurser jeg tilbyr.

Et par ting å merke seg når du vil lindre dine egne plager med homeopatimidler:

  • Du kan oppleve en mild homeopatisk forverring av symptomene etter å ha tatt middelet. Denne er kortvarig og forbigående, og kommer av at kroppen stimuleres til å rette opp i ubalanser. Det er da faktisk snakk om en positiv respons, etter den første dosen: som raskt skal følges av en lindring av symptomene, hvis det rette homeopatimiddelet har blitt valgt.
  • Repeter homeopatimedisinen hvis lindringen stopper opp, eller symptomene begynner å tilta igjen.
  • Hvis du er en av dem som er veldig sensitiv overfor homeopatimedisiner, og merker en homeopatisk forverring etter hver dose, så er det lurt å ta de påfølgende dosene løst opp i vann. Da lar du en pille løse seg opp i ca. et kvart glass med vann, mens du rører ca. 20 ganger. Så tar du en liten slurk av væsken i stedet for en pille, hver gang du skal ta en ny dose;
  • Dekk til glasset og oppbevar det mørkt og beskyttet, uten direkte påvirkning fra strålekilder som mobil o.l. Denne væsken kan du fint bruke av i et par dager, før du eventuelt løser opp en ny pille.

Homeopatimedisiner ved flyskrekk

Her følger en kort beskrivelse av noen homeopatimedisiner som kan hjelpe ved flyskrekk:

 

Aconitum napellus (Acon)

Passer når frykt og engstelse går over i ren panikk og desperasjon. Fortvilelsen er ekstrem, som om du stirrer døden i øynene. Det er stor rastløshet og ekstrem frykt. Frykten kan komme plutselig, før eller i løpet av flyturen. "Jeg bare vet at flyet kommer til å styrte!"

 

Arsenicum album (Ars)

Rastløs, takler ikke å være alene, trenger konstant beroligelse om at de vil overleve flyturen. Her dreier frykten seg særlig om å skulle dø. Føler seg bedre i selskap av andre.

 

Argentum nitricum (Arg-n)

Veldig engstelig, rastløs, med diaré. "Hva om flyet styrter?" Frykten relaterer seg gjerne mer til høyder og klaustrofobi. Føler seg verre ved varme og i menneskegrupper. Føler seg bedre ved frisk luft. Mens de som trenger Gelsemium sempervirens gjerne opplever symptomer som mentalt utmattende, vil Arg-n være mer skjelven og impulsiv. Engstelsen gjør at de vil vandre rundt for å lette på angsten. Det er gjerne en higen etter søtsaker, og en stor frykt for høyder.

 

Gelsemium sempervirens (Gels)

Skjelving med engstelse eller panikk. Musklene føles svake og tunge, som om de nekter å adlyde viljen din. Dette er et middel som er mest kjent for hjemme-bruk i forbindelse med forkjølelse og influensa. Men dette er også et veldig nyttig middel ved engstelse når man gruer seg til noe: særlig engstelse som medfølges av diaré, nummen fornemmelse i munnen, og en slags mental nummenhet som gjør det vanskelig å tenke.

 

Nux vomica (Nux-v)

På norsk: brekknøtt, i stryknintrefamilien (loganiaceae). Overdreven utålmodighet og sinne ved venting. Kaffe, alkohol og andre stimulanser forverrer engstelsen.

 

Husk:

Hvis du eller dine kjære opplever symptomer og plager som bekymrer deg, så bør du søke hjelp! 

Men, om du mistenker at noen av homeopatimidlene nevnt her kan passe til symptombildet, så er det ingenting i veien for å ta med homeopatimedisinen og forsøke den i påvente av hjelp: kanskje blir bekymringen mer kortvarig enn fryktet.

Og, for plager du er vant til å håndtere i hjemmet, så kan homeopatimedisinene i husapoteket ditt være med på å lindre tilstanden til den har passert – og kanskje forkorte varigheten av plagene.

Tipsene jeg har nevnt i denne artikkelen er ikke ment som erstatning for kvalifisert rådgivning. Dette er kun ment som informerende innhold, og du bør alltid oppsøke kvalifisert veiledning før du foretar eventuelle endringer i pågående behandling.