Repertorie → materia medica

Helseplage → materia medica

Egenerfaring

Her finner du informasjon om kilder jeg benytter

Når du har kartlagt symptombildet til den som er syk, er neste trinn å finne frem til aktuelle homøopatimidler: de som passer best og er indikert for symptomene du står overfor.

Denne prosessen er todelt: det innebærer å slå opp symptomene i repertoriet, og eller slå opp på aktuelle helseplager; for så å lese om de indikerte homøopatimedisinene i litteraturen – materia medica (MM).

Ved å følge intuisjonen og stole på magefølelsen, kan vi oppnå mye i valg av homøopatimedisin. Vi kaller ofte homøopatien for en kunst – og ved å bruke dine kreative evner til å forstå homøopatimidlene, kan du utøve denne kunsten stadig bedre

Utfordringen er at vi alle opplever lidelser høyst individuelt: så det er ikke ett middel for én lidelse; men det flotte er at vi kan gi naturlige homøopatimedisiner som passer godt med det kroppen signaliserer behov for!

De to prosedyrene kan gjøres i varierende rekkefølge – og av og til holder det med kun MM:

  • Hvis du har noen spesifikke midler i tankene, eller har slått opp i dine oversikter over ulike helseplager, så kan du gå rett til MM for å lese om midlene som er indikerte ved den spesifikke lidelsen
  • Hvis du har erfaring med et middel som har fungert godt tidligere for den som er syk, og symptomenes karakteristikker/det generelle symptombildet passer, så kan du forsøke dette samme middelet først
  • Etter å ha forsøkt overnevnte kan du gå til repertoriet ditt og se om det er andre midler som også passer godt: for å ha neste middel klart, dersom det første ikke gir lindring
  • Om du ikke har noen god kandidat etter å ha sett i oversikten over helseplager; eller du uansett ønsker å få oversikt over indikerte midler først; så kan du starte med å slå opp symptomene i repertoriet, før du deretter differensierer mellom dem (vurderer dem opp mot hverandre) for å velge det som virker å passe best

Velge ett middel

Selv om du kanskje synes at det er flere midler som virker passende, og blir fristet av å gi dem på én gang, så skal du kun gi ett middel av gangen. Det er også slik homøopater som praktiserer såkalt klassisk homøopati opererer: for å kunne vite nøyaktig hvilket homøopatimiddel som gir hvilken effekt.

(Det eneste unntaket er om du finner homøopatiske prøvinger av kombinasjonsmidler; utenom dette så kan vi ikke vite sikkert hva flere midler på én gang produserer av responser. Jeg dekker ikke kombinasjonsmidler på denne plattformen.)

Å finne det ene middelet som passer best i hvert tilfelle er den vanskeligste delen. Det kan i noen tilfeller kreve mye arbeid, og noe prøve-og-feile-pågangsmot! Men når du har forsøkt deg flere ganger vil du bli stadig mer fortrolig med prosessen, og bli mer selvsikker i valg av middel.

Når du har fått kartlagt alle symptomene og funnet et middel som treffer blink, vil du også få bukt med kjernen i ubalansene som kroppen dermed får hjelp til å hamle opp med: ved den tilførte homøopatiske stimulusen

Det er ikke til å stikke under en stol at noen tilfeller er lettere å foreskrive ved enn andre. Av og til er symptomene klinkende klare, og leder deg til et velegnet middel med én gang: andre ganger krever det tålmodighet å finne frem til middelet som gir etterlengtet lindring.

I tillegg er vi forskjellige som personer: noen er sensitive overfor stimulusen fra homøopatimiddelet, andre krever hyppigere repetisjoner; noen er bevisst fornemmelser og endringer i egen kropp og klarer å formidle disse med letthet, andre har vanskeligheter med å uttrykke endringene og symptomene de opplever ved sykdom.

Guide: velge homøopatimiddel

  1. Kartlegg symptomene i en anamnese – så fullstendig som mulig
  2. Slå opp de tydeligste og klareste symptomene i repertoriet
  3. Les om de ulike indikerte homøopatimedisinene for symptombildet
  4. Velg ut ett middel å starte med

Vil du ha guiden i pdf?

Eller kanskje du heller ønsker tilgang til alle ressursene med tilhørende dokumenter?

Spanderer du en te/smoothie/lunsj på meg?

Jeg blir glad for din gave som takk for tiden, energien og arbeidet jeg deler med deg - hvis du har lyst og mulighet til å gi en donasjon

 

Nimiq: donér NIM

Bitcoin: donér BTC

Vipps:

934 02 130

Bankkonto:

9820 28 13518

Begrensinger

Jeg har sagt det før, men vil presisere det igjen:

Det finnes tusenvis av homøopatimedisiner!

Det er en meget god sjanse for at midlene i MM på denne kursplattformen, som du også finner igjen i de ulike helseplagene, vil gjøre susen for de plagene som dukker opp hos deg og dine kjære.

Men det kan også skje at det er et helt annet middel, som ikke er dekket her, som passer bedre for akkurat deg eller en av dine nærmeste i noen tilfeller!

Det er naturlig nok ikke hensiktsmessig å dekke alle homøopatimidler på dette nettstedet: det ville vært en kolossal jobb for meg, og blitt overveldende for en hobby-homøopat.

I tillegg krever det mer kunnskap (og utdannelse) å differensiere mellom flere homøopatimedisiner, med mer omfattende MM å forholde seg til.

For det er mye mer informasjon om hvert middel, og mye sammenfallende informasjon om mange av midlene. I tillegg er det ikke alle midler vi vet like mye om (enda), slik at vi benytter andre typer verktøy/modeller for å lande på disse som gode valg.

Programvaren jeg jobber med i det daglige, et svært omfattende repertorie og et stort søkbart bibliotek av Materia Medica, kostet meg godt over 20 000 kr å investere i: så dette blir i overkant voldsomt for hobby-homøopati.

Gjør ditt beste, men husk -

Det er ikke din feil at du ikke finner frem til riktig middel, hvis det viser seg at det beste middelet for deg/din kjære ikke er inkludert på plattformen.

Du kan være en super-dyktig hobby-homøopat, men komme til kort når kroppen signaliserer behov for mindre vanlige midler.

Det fine da er at du kan få hjelp av homøopaten din når du mener du har forsøkt de best indikerte midlene uten hell: og at det middelet dere lander på da blir en del av husapoteket ditt -

Ofte ser vi at samme person trenger samme middelet i flere ulike lidelser. Så når homøopaten din har hjulpet deg å finne et middel, og dere ser at dette resonnerer godt med den som er syk: be om å få tilsendt mer utfyllende informasjon om middelets Materia Medica/kilder du kan oppsøke for å finne ut mer om middelet selv;

Da har du plutselig enda et nyttig middel i verktøykassa, for deg og dine kjære.

Ikke fortvil om midlene på denne plattformen ikke hjelper i enkelte tilfeller: da har du faktisk en gylden mulighet til å utvide skattekista di med én juvel til, spesifikk for deg/ditt familiemedlem

Forvirrende?

Jeg kan skjønne at det blir mye å holde oversikt over! Særlig hvis du ikke har vært borti dette før.

Men jeg kan love at det blir lettere, og mer intuitivt, for hver gang du prøver deg!

Grunnen til at jeg presiserer ulike fremgangsmåter, som jo ikke nødvendigvis kan kalles for helt konsise oppskrifter, er at du kommer til å finne en taktikk som passer for deg og magefølelsen din:

  • Noen foretrekker å starte med en repertorisering hver gang
  • Noen foretrekker å slå opp i helseplagene først hver gang
  • Noen foretrekker å sjekke ut midler de kjenner og har en formening om at kan passe
  • Og, de aller fleste, vil velge ulike strategier i ulike tilfeller!

Alle tilnærmingene er helt innafor, så lenge middelet du velger passer godt overens med symptombildet til den som er syk.

Når du har valgt deg ut ett homøopatimiddel som passer godt til symptombildet, så er det på tide å vurdere dosering: