Tommelfingerregler
Guide dosering
Respons homøopatimedisin
Her finner du informasjon om kilder jeg benytter
Når du har bestemt deg for et homøopatimiddel er du langt på vei; da vil du (forhåpentligvis) straks se fruktene av innsatsen din: nemlig en rask lindring av plagene!
Når du skal vurdere hvilken dosering som egner seg er det særlig to tommelfingerregler du kan gå etter:
- Repeter middelet hyppigere ved akutte plager som har oppstått kraftfullt og plutselig
- Repeter middelet mindre hyppig ved plager som utvikler seg sakte og gradvis
I tillegg er det lurt å ha en smertegrense for hvor mange doser vi skal gi av en homøopatimedisin før vi bestemmer oss for at det ikke var rette middelet, og gå tilbake til materia medica og notatene våre for å finne neste kandidat:
- Som hovedregel kan vi si at, hvis ikke endringer har funnet sted etter 4 doser, så er det nok ikke riktig middel
Homøopatimedisinene vi får kjøpt på apoteket og LUA-utsalg i Norge komme gjerne i form av granuler: veldig små piller. Da pleier jeg å si at én dose er 3-4 granuler, som du forsiktig rister ut i lokket før de legges under tunga.
Det holder faktisk å ta kun én av disse bitte små pillene; det er ikke antall piller på én gang, men tidsrommet mellom inntaket, som gjør at vi regner dosen som "større" eller "mindre":
- Tar du 6 granuler på én gang, regnes dette fortsatt som en "mindre" dose enn;
- ... om du tar 1 pille seks ganger, for eksempel hver time
I sistnevnte tilfelle tilfører du en homøopatisk potensert stimulus flere ganger, mens du i det første tilfellet tilfører stimulusen kun én gang.
Hvilken potens skal du bruke ved hjemme-foreskriving?
Potensen = styrken på middelet
Jeg anbefaler stort sett å skaffe 30C potens for mer akutte plager. Noen oppslagsverk for det jeg kaller hobby-homøopati anbefaler 30C, andre anbefaler lavere potenser som 6X, 6C eller 12C – og andre igjen oppgir ulik potens med referanse til symptomenes og tilstandens intensitet.
Stort sett snakker jeg mest om 30C i ressursene på denne plattformen, med unntak av noen plager (som for eksempel benbrudd).
Hvis du ønsker å starte med lavere potenser i begynnelsen, før du har blitt en selvsikker hobby-homøopat, så kan du også vurdere 6C og 12C potenser til husapoteket ditt: men så lenge du holder deg til prinsippene og veiledningene jeg presenterer for deg, så kan du fint konsentrere deg om å skaffe kun 30C i starten.

De fleste homøopatimedisinene vi får på norske apotek har blitt importert fra homøopatiapotekene Helios (England) eller Remedia (Østerrike)
Å ta middelet
Du kan velge å la 3-4 granuler (eller én pille) smelte under tunga, eller løse opp i vann og ta små slurker; avhengig av forventet hyppighet av dosering og eller ønske om å utnytte hver pille mest mulig:
Løst i vann varer hver pille lenger, og dette er lurt for veldig sensitive mennesker – som lett responderer (kraftig) på homøopatimedisiner. Det er mindre styrete å gjøre dette når du har funnet frem til et middel som du ser gir positiv virkning (for å slippe å vaske glasset/flaska så mange ganger).
Gjør som følger når du tar/gir middelet:
Når du har ristet ut 3-4 granuler i lokket, så heller du dem inn i munnen – under tunga. Der lar du dem smelte, de skal ikke svelges.
Unngå å spise, drikke, pusse tenner og putte noe som helst i munnen ca. 15 minutter før og etter at du tar homøopatimedisinen.
Men dess mer intens og hastig situasjonen er, dess mindre bryr du deg om akkurat denne siste veiledningen! Har barnet ditt klemt fingeren i bildøren så spør du ikke hvor lenge det er siden siste måltid, men forter deg å gi Arnica montana – og fortsetter så med eventuelle andre midler; og tar med deg et knippe midler på vei til hjelp hvis situasjonen tilsier det.
Putt 3-4 granuler i ca. 2 dl vann;
Rør kraftig med en skje, ca. 20 ganger, og ta en liten slurk: la gjerne slurke få "svisje" litt rundt i munnen før du svelger;
Du trenger ikke vente på at pillene løser seg opp: egenskapene til middelet blir formidlet til vannet nesten umiddelbart;
Dekk til glasset, og sett det i kjøleskapet;
Når du skal ta neste dose, ta ut glasset; rør kraftig med en skje ca. 20 ganger; ta en slurk;
Når glasset har stått i kjøleskapet i 3 dager heller du ut innholdet og vasker glasset;
Hvis du fortsatt trenger å repetere middelet, så starter du på nytt med 3-4 granuler i vann.
Putt 3-4 granuler i ca. 2 dl vann;
Skru igjen korken og rist flasken med kraftige rykk, ca. 20 ganger; eventuelt dunk flasken i hardt underlag 20 ganger;
Ta en liten slurk: la gjerne slurken få "svisje" litt rundt i munnen før du svelger;
Du trenger ikke vente på at pillene løser seg opp: egenskapene til middelet blir formidlet til vannet nesten umiddelbart;
Skru igjen korken og sett flasken i kjøleskapet;
Når du skal ta neste dose, ta ut flasken; rist kraftig ca. 20 ganger; ta en slurk;
Når flasken har stått i kjøleskapet i 3 dager heller du ut innholdet og vasker flasken;
Hvis du fortsatt trenger å repetere middelet, så starter du på nytt med 3-4 granuler i vann.
En flaske er veldig grei å bruke når det er snakk om plager som ikke gjør deg sengeliggende eller hjemmeværende: da kan du lett ta den med deg hvis du skal bort hjemmefra, og ta mer vann i flasken hvis den blir tom (men du trenger altså kun å ta veldig små slurker av gangen.) Ettersom flasken da ikke oppbevares mørkt og kaldt mellom hver slurk, så er det best å lage deg en ny "mikstur" nå du kommer hjem igjen.

Under tunga, slurk fra glass eller flaske - alt ettersom hva som er praktisk i hvert tilfelle
Respons på middelet
Når du merker respons på homøopatimiddelet, så er det på tide å redusere hyppigheten av repetisjonene. Du fortsetter med samme middelet, men lar det gå stadig lenger tid mellom hver repetisjon – i takt med at plagene reduseres.
Viktig! En lindring av plagene betyr ikke nødvendigvis at fysiske symptomer blir bedre med én gang; det kan også komme som en opplevelse av å ha det bedre – på mentalt og emosjonelt nivå, og energien til den som er syk.
Når du observerer en tydelig positiv respons på middelet, så stopper du repetisjon av middelet. Er du i tvil om responsen er tydelig eller ikke, men ser at det skjer endring, skal du alltid vente og se – heller enn å repetere middelet:
- Homøopatimedisinen fungerer som en trigger – en igangsettende katalysator – som stimulerer kroppen til å hele seg;
- Når homøopatimedisinen har trigget en respons i kroppen, så tar kroppens egen helingsprosess over – og da vil vi ikke forstyrre den gode utviklingen ved å tilføre flere unødige stimuluser
- Hvis vi fortsetter å repetere middelet etter at den gode responsen er i gang risikerer vi å stoppe prosessen, eller frembringe prøving-symptomer
Det er særlig ved konstitusjonell tilnærming, som homøopater stort sett jobber med (da vi gjerne er "siste utvei" for dem som har prøvd "alt" for plagene sine), at det oppstår homøopatisk forverring:
Dette er betegnelsen på den innledende forsterkningen av symptomer som kan forekomme når kroppen responderer på homøopatimiddelet. Ved konstitusjonell tilnærming ser vi også ofte at tidligere plager kan dukke opp midlertidig, for så å forsvinne igjen: en gradvis bearbeiding av alt som er av ubalanser på et dypere plan.
Selv om en innledende respons kan oppleves ubehagelig, er den kortvarig – særlig ved lidelser som har oppstått hurtig og er av mer akutt art
Det kan komme en utrenskning fra kroppen sin side, i form av diaré; snørr; tårer/innestengte følelser; eller andre "utblåsninger" av stagneringer som kroppen trenger et utløp for.
Akutte lidelser og sykdommer er en gylden mulighet for kroppen til å kvitte seg med avfall, toksiner, stagneringer og rusk – og det er et velkjent fenomen at du kan føle deg bedre etter en akuttlidelse enn du gjorde rett før du fikk den (når kroppen får lov til å gjennomføre hele prosessen den har satt i gang, vel og merke).
Homøopatimedisinenes rolle i disse tilfellene er å fremskynde lindring; og gjøre kroppens utrenskning raskere, mer effektiv og skånsom.
Når vi har vært gjennom en "akutt-storm" er gjerne kroppen renset og bedre rustet for å yte slik vi ønsker
Guide: dosering
Her er en oversikt over dosering og hyppighet av repetisjoner, som du kan ta utgangspunkt i når du har valgt et middel - men sjekk gjerne med intuisjonen/magefølelsen også!
Etterhvert som erfaringene blir fler, vil det også falle mer naturlig med valg av dosering
Vil du ha pdf'en?
Eller kanskje du heller ønsker tilgang til alle ressursene med tilhørende dokumenter?
Spanderer du en te/smoothie/lunsj på meg?
Jeg blir glad for din gave som takk for tiden, energien og arbeidet jeg deler med deg - hvis du har lyst og mulighet til å gi en donasjon
Når midlene ikke gir respons
Når du har valgt ut et homøopatimiddel, og forsøkt det med hell, så følger du retningslinjene vi allerede har vært gjennom.
Når du derimot har valgt ut et middel uten hell, og kanskje forsøkt flere homøopatimidler uten hell, så er det på tide å vurdere:
- Er det fortsatt homøopatimidler du tror kan passe?
- Er det homøopatimedisiner som ikke dekker helheten – men som likevel er sterkt indikert for spesifikke tydelige symptomer?
- Er lidelsen av en slik art at det er tilforlatelig å fortsette litt til?
Da kan du se om du finner et veloverveid valg av middel som passer – og ikke gi deg helt enda.
Husk, hvis symptombildet endrer seg etter responsen på et middel, så er det lurt å sjekke at det fortsatt er indikert for tilstanden – og eventuelt justere valg av middel deretter
Du kan også ta en ny titt på helseplagen det gjelder, og se om det er midler der som ikke har dukket opp i repertoriseringen din – og eller omvendt.
Hvis lidelsen ikke er av bekymringsverdig art, så kan du la det gå sin gang – og se på arbeidet ditt så langt som god øvelse. Neste gang kan det godt være at du treffer blink! Og kroppene våre er godt rustet til å selv takle mange utfordringer.
Kroppene våre er vidunderlige kreasjoner som kan få bukt med det utroligste helt på egenhånd, når vi er tålmodige og gir den roen og freden den trenger til å gjøre jobben
Husk: selv om du kanskje sitter på en rekke homøopatimedisiner i husapoteket ditt, så er ikke disse dekkende for alt som kan dukke opp – med tanke på at vi alle har individuelle symptomuttrykk og opplevelser av helseplager.
Det er ikke verdt å "bombardere" vedkommende med tallrike homøopatimedisiner som ikke er godt indikerte. Ved lettere plager som ikke er bekymringsverdige kan vi da fint slå oss til ro med at vi har gjort vårt beste denne gangen, og forsøker igjen ved neste anledning.
Terskelen din for å søke hjelp skal ikke være høy – selv ikke som Hobby-Homøopat!
Hvis lidelsen er av en art som ikke bør gå uadressert; eller vedkommende ikke har mulighet til å ligge hjemme og ta det med ro (forestående reise e.l.); eller du ikke har lyst til å la denne anledningen gå fra deg, til å se hva homeopati kan bidra med; da kan du oppsøke hjelp:
- Du kan bestille deg en akuttkonsultasjon hos homøopaten din (over tlf/online hvis det er langt å reise), særlig hvis du har et godt utstyrt homøopati-husapotek
- Du kan oppsøke annen tilnærming – særlig hvis du har tøyd strikken langt nok for en lidelse som bør behandles, og har forsøkt de aktuelle homøopatimidlene du har hjemme
Og, en liten påminnelse: for symptomer og plager som er kroniske, tilbakevendende og eller omfattende, bør du alltid søke hjelp
Oppsummering
Vi gir altså så lite som mulig av homøopatimedisinen som skal til for å frembringe en respons i kroppen til den som er syk;
Deretter følger vi nøye med på signalene kroppen gir oss: endringer av symptomer, forverring eller bedring av symptomer, at endringer som har satt i gang stopper opp, osv.
Er vi i tvil, så avventer vi å gi middelet - inntil vi har tydeligere signaler å gå etter;
Vi gir ikke mer så lenge det er en positiv utvikling på gang;
Ved behov søker vi hjelp!
Kombiner også det du har lært i denne ressursen med de andre du finner om det å bruke homøopati selv: for å være sikker på at du har det beste utgangspunktet for å lykkes med hobby-homøopati