Salvie Sage Smudging

Hva er "Smudging"?

Det er et engelsk begrep for "Medicinal Smoke" - Medisinsk Røyk:

GreenMedInfo (en nettside med en database av haugevis med artikler og forskningsrapporter relatert til naturmedisin) beskriver Medisinsk Røyk som følger, i en av sine artikler:

Rituell bruk av planterøyk strekker seg tilbake til forhistoriske tider, og benyttes stadig verden over som et verktøy for å rense sjelen. Moderne forskning indikerer nå at slik praksis kan ha livreddende egenskaper - ved å rense lufta for skadelige bakterier."

Noen liker å ta et "spirituelt bad" med medisinsk røyk, for å rense vekk emosjonell og spirituell negativitet som hoper seg opp i kroppen - og i omgivelsene vi bor i.

Ved å bruke medisinsk røyk mener man at plantenes "sjeler" åpnes opp, og bidrar til å gjenvinne balanse - og lette individer, grupper og omgivelsene som deltar i seremonier hvor plantene brennes og røyken spres.

Salvie

En plante som brukes mye i medisinsk røyk er Salvie.

Vi sådde salvie i våres, og kunne høste mye av denne planten: som vi nå også har tørket og bundet opp i passende bunter - klare for å rense lufta vi lever i, og oss selv.

Mulige fordeler av å brenne salvie, hentet fra en artikkel på healthline.com:

 1. Det kan virke rensende: de mest brukte salvie-artene har antimikrobielle egenskaper, og kan holde bakterier, virus og sopp i sjakk.
 2. Visse sykdomstilstander og lidelser kan lindres ved brenning av salvie: astma, allergier, bronkitt - og andre luftveislidelser. Ikke ved å inhalere røyken, men ved at røyken reduserer omfanget av, og nøytralisere, allergener.
 3. Det kan brukes som et spirituelt verktøy: ved å styrke intuisjon, og forbinde oss til den spirituelle sfæren. Å brenne salvie benyttes som et verktøy for helsefremming - eller for å reflektere over, og løse, spirituelle dilemma.
 4. Kvitte seg med negativ energi: det være seg tidligere traumer, dårlige opplevelser, negativ energi fra andre - den medisinske røyken skaper et positivt rom for meditasjon og andre ritualer.
 5. Spesifikke gjenstander kan renses og styrkes: enten det er deg selv, nyanskaffede ting/gaver - ved å utføre røyke-ritualet kan objekter gjøres mer hellige for en selv, og vi kan få roligere sinn i forhold til alt vi omgir oss med.
 6. Tradisjonelt indikeres det at røyken bidrar til å løfte humøret og fjerne negativitet: og at det slik kan bidra positivt ved angst, depresjon og humørforstyrrelser.
 7. Redusere stress: løfte humøret, og også lindre smerte.
 8. Bedre søvn: ved å beskytte mot negativitet som kan forstyrre søvn, samt lindre angst.
 9. Økt fokus: kognitive evner og oppvakthet kan styrkes.
 10. Gjennom å fjerne dårlig energi fra kroppen, objekter og rom - kan nye, friske og mer positive energier ønskes velkommen: og slik bidra til bedre energinivå, med mindre utmattelse.
 11. Enten man tror på alle de spirituelle og helsebringende egenskapene til medisinsk røyk, så er en av de tydeligste fordelene at salvie fungerer som en nydelig røkelse - med ren, enkel og god aroma. Så, om ikke annet, kan du forsøke det som en luftrenser eller luktbekjemper - fri for kjemisk fremstilte toksiner! 😀

Hvordan bruke medisinsk røyk/salvie?

For å gjennomføre et slikt rituale med medisinsk røyk, trenger du ikke så mye:

 • en bunt med salvie, som kan kjøpes fra for eksempel Lille Arkana sin nettbutikk - hvis du ikke har tid/lyst til å lage selv
 • noe å holde under bunten når den brenner: et stort skjell, en kjeramikkbolle eller liknende
 • noen mener det er bedre å bruke fyrstikker heller enn lighter - for å bevare den mer tradisjonelle følelsen ved ritualet
 • eventuelt en fjær/vifte av noe slag, for å spre røyken dit du ønsker

Vi har brent salvie (og palo santo) ved jevne mellomrom hjemme, og når vi har følt behov for å rense oss/huset vi bor i.

Hvis vi er syke brenner vi gjerne salvie og palo santo for å rense lufta for negative påvirkninger og basselusker.

Når vi har behov for å roe ned litt ekstra, og finne tilbake fokus før for eksempel meditasjon, er det perfekt å starte med brenning av salvie.

Salvie sine helsegevinster

Salvie kan brukes til mer en "bare" medisinsk røyk!

Mange benytter salvie i matlaging, som te, og i form av olje.

Navnet Salvie kommer faktisk av det latinske ordet "salvere", som betyr "å helbrede". Og tradisjonelt har salvie blitt benyttet for en rekke tilstander (hentet fra en artikkel GreenMedInfo har skrevet om Salvie):

 • tarmproblemer
 • lunge- og luftveistilstander
 • hjerte- og karlidelser
 • sirkulasjonsproblemer
 • betennelsestilstander
 • dårlig immunforsvar
 • infeksjoner i munn, bihuler og lunger - samt betennelse i mandlene
 • bedre humør, hukommelse og kognitive egenskaper

Så, om du kunne tenke deg å rense lufta hjemme - og prøve deg frem litt med medisinsk røyk som et beroligende rituale - kan jeg absolutt anbefale det! 😉