Jetlag

Når du reiser fra én tidssone til en annen, kan du oppleve jetlag. Kroppens biologiske klokke kan bli forvirret, og de første dagene av for eksempel en ferietur kan bli litt ødelagt av at kroppen sliter med å tilpasse seg den nye tidssonen.

Ved jetlag kan du oppleve søvnforstyrrelser, overdreven slitenhet, konsentrasjonsvansker, forstyrret appetitt og unormal fordøyelse; med forstyrret avføringsmønster.

Tips for å unngå jetlag

For å holde tritt med tidsforskjellen, kan det være lurt å følge med på tiden: både den du beveger deg fra, og den du beveger deg til.

Hvis du har to klokker - for eksempel ett armbåndsur og en mobil - kan du la den ene beholde tidssonen som du reiser fra, og stille den andre etter tiden dit du skal. Kanskje er det også en oversikt på en skjerm inne i flyet - om hvor (og når) dere befinner dere under reisen? Ved å følge med på disse to tidene, kan du hjelpe kroppen din å holde tritt med tiden - og dermed å forberede seg på justeringene mot den nye tidssonen. Start gjerne allerede noen dager før avreise.

Ellers er det, som ved reise generelt, lurt å sørge for rikelig med væskeinntak, å bevege kroppen underveis, og å være bevisst et sovemønster som kan passe inn i forhold til reisemålet. Å gjøre overgangen så smidig som mulig, og holde kroppen fornøyd under reisen, kan være med på å forebygge jetlag. Noen velger å justere søvnmønsteret sitt i tiden før man skal reise: å daglig stå opp og legge seg en time nærmere den tidssonen man skal reise til.

I tillegg kan homeopatimedisiner bidra til å fremskynde den naturlige bedringen, når du rammes av jetlag.

Homeopati og jetlag

Hvis du kommer frem til reisemålet og opplever jetlag, så er det noen homeopatimedisiner som kan hjelpe på symptomene.

Jetlag er ikke en typisk lidelse man sliter med kronisk: men dersom du har disponibiliteter som gjør deg mer utsatt for jetlag, så er dette noe som konstitusjonell tilnærming hos homeopat kan bidra til å få bukt med. Jo bedre helse du har, dess bedre tåler du ulike påvirkninger - alt fra stress og reise, til traumer og annen stimuli.

Når jetlag har gjort seg til kjenne kan homeopatimidler hjelpe til med å rette opp i ubalansene du opplever.

Se gjennom listen med homeopatimedisiner. Velg den som passer best til dine symptomer.

Så tar du den valgte homeopatimedisinen: la én pille smelte under tunga hver halvtime, men stopp når du merker endring i symptomene dine. Du kan ta en ny pille hvis symptomene tiltar igjen. Merker du ingen endring etter 4 doser/piller (ca. 2 timer), så var ikke valget av homeopatimedisin riktig for deg og symptombildet ditt.

Hvis du strever med å finne det rette middelet kan du ta kontakt med homeopaten din. Du kan også sjekke ut ressurser jeg tilbyr.

Et par ting å merke seg når du vil lindre dine egne plager med homeopatimidler:

  • Du kan oppleve en mild homeopatisk forverring av symptomene etter å ha tatt middelet. Denne er kortvarig og forbigående, og kommer av at kroppen stimuleres til å rette opp i ubalanser. Det er da faktisk snakk om en positiv respons, etter den første dosen: som raskt skal følges av en lindring av symptomene, hvis det rette homeopatimiddelet har blitt valgt.
  • Repeter homeopatimedisinen hvis lindringen stopper opp, eller symptomene begynner å tilta igjen.
  • Hvis du er en av dem som er veldig sensitiv overfor homeopatimedisiner, og merker en homeopatisk forverring etter hver dose, så er det lurt å ta de påfølgende dosene løst opp i vann. Da lar du en pille løse seg opp i ca. et kvart glass med vann (litt i en flaske, hvis du er midt i reisen), mens du rører forsiktig (vender på flasken). Så tar du en liten slurk av væsken i stedet for en pille, hver gang du skal ta en ny dose.
  • Dekk til glasset (flasken) og oppbevar det mørkt og beskyttet, uten direkte påvirkning fra strålekilder som mobil o.l. Denne væsken kan du fint bruke av i et par dager, før du eventuelt løser opp en ny pille.

Homeopatimedisiner ved jetlag

Her følger en kort beskrivelse av noen homeopatimedisiner som kan hjelpe ved jetlag:

 

Arnica montana (Arn)

På norsk: Solblom. En blomst i Kurvplantefamilien. Dette er et stort traume-middel i homeopatien. Jetlag kan sies å ha påført kroppen et slags traume, gjennom å forstyrre den naturlige rytmen og syklusene. Arnica er indikert når du føler deg sløv, svak, verkende, sår, kanskje forslått; med tretthet.

 

Cocculus indicus (Cocc)

Cocculus kan du forsøke ved overdreven tretthet - som faktisk gjør det vanskelig å sovne. Opplevelse av svakhet, kvalme, svimmelhet - som kan føles verre i frisk luft, og ved inntak av mat og drikke. Det kan være oppkast, medfulgt av en lindring fra å ligge rett ut.

 

Gelsemium sempervirens (Gels)

Dette middelet kan forsøkes når jetlagen gjør at du føler deg som lammet etter reisen.

 

Husk:

Hvis du eller dine kjære opplever symptomer og plager som bekymrer deg, så må du oppsøke hjelp! 

Men, om du mistenker at noen av homeopatimidlene nevnt her kan passe til symptombildet, så er det ingenting i veien for å ta med homeopatimedisinen og forsøke den i påvente av hjelp: kanskje blir turen mer kortvarig enn fryktet.

Og, for plager du er vant til å håndtere i hjemmet, så kan homeopatimedisinene i husapoteket ditt være med på å lindre tilstanden til den har passert – og kanskje forkorte varigheten av plagene.

Tipsene jeg har nevnt i denne artikkelen er ikke ment som erstatning for kvalifisert rådgivning. Dette er kun ment som informerende innhold, og du bør alltid oppsøke kvalifisert veiledning før du foretar eventuelle endringer i pågående behandling.