Høysnue og pollenplager

Våren er den tiden av året når vi lykkelige går ut i naturen og hagen vår for å nyte vårsola og blomstringen. I hvert fall mange av oss...

Dessverre er våren også en tid hvor mange gjenkjenner nok et gryende utbrudd av den årlige fryktede reaksjonen mot pollenet som plantene slipper taket i, og lar spre med vinden. Høysnuen gjør sitt inntog, med plager som påvirker slimhinnene i nese, øyne og luftveier. Er du en av dem som ikke fritt kan storme ut i finværet og nyte vårtegnene? De individuelle symptomene kan arte seg veldig forskjellig fra menneske til menneske, men kanskje opplever du de typisk symptomene: nysing, såre og kløende øyne, rennende nese og sår hals. Kanskje blir også pusten din besværlig; hvesende og kortpustet.

Symptomene som du opplever om du er en av disse individene, de resulterer av at kroppen din overreagerer mot pollenet fra ulike gress, planter eller sporer fra trærne. Disse er sesongbaserte. Sensitivitet mot planter som timotei, rug og blomster resulterer gjerne i høysnue om sommeren, mens pollen fra trærne når sitt toppunkt om våren. Allerede i februar starter pollensesongen med asp og or, mens bjørk setter igang mot slutten av april. Gress kan gi deg plager i juni og juli, før burot gjør sitt polleninntog i august. Hvor mye og hvor lenge du plages med symptomer vil reflekteres av hvorvidt du reagerer på én eller flere ulike typer pollen.

Mange av symptomene på pollen-reaksjon likner de man får ved vanlig forkjølelse. Men, mens forkjølelsen gjerne går over i løpet av en ukes tid, blir høysnuen hengende - og du føler deg kanskje utkjørt i ukesvis i strekk.

Så, hva er det som skjer?

Hvis du er sensitiv for pollen, så vil kroppen din gjenkjenne pollenet som noe fremmed. Immunforsvaret ditt stimuleres til å produsere antistoffer. Kroppen din reagerer som om det er en infeksjon, og slimhinnene i nesen og luftveiene dine frigjør ulike substanser; deriblant histamin. Histaminet utvider nærliggende blodårer, som hjelper immunsystemet ditt med å jobbe for å rense vekk de irriterende inntrengerne. Det er derfor de klassiske symptomene på høysnue og pollenplager gir kløe, nysing, rennende eller tett nese og kløende, røde og rennende øyne.

Dette kan gjøre vår og sommer til en tøff tid for deg som reagerer på pollen. Pusten kan bli tung. Du kan oppleve trøtthet, humørsvingninger, manglende konsentrasjon og nedstemthet - i tillegg til de fysiske reaksjonene i slimhinnene. Symptomene dine kan dempes ved hjelp av medikamenter, men da er det ikke nødvendigvis slik at årsaken til at immunsystemet ditt overreagerer blir fjernet.

Når du reagerer på pollen fungerer immunforsvaret ditt altså litt annerledes enn det som er meningen: det reagerer på helt ufarlige stoffer! Pollenet som fester seg på overflaten av slimhinnene dine blir oppfattet som fremmede og dermed fiendtlige. Angrepet som settes i gang vil ikke fungere som immunforsvaret har ment, fordi det er pollen - og ikke faktiske faremomenter - som har entret kroppen din. Pollenkornene lar seg ikke "drepe" slik som potensielt skadelige mikroorganismer gjør. Derfor fortsetter immunforsvarets tiltak, med de beste intensjoner for deg og kroppen din; men siden det er rettet mot det ufarlige pollenet, som det ikke egentlig er nødvendig å kjempe mot, vil også de plagsomme symptomene fortsette så lenge det er pollen tilstede.

Hvorfor meg?

Du kan ha utviklet sensitivitet for pollen gradvis over tid, hvis immunforsvaret ditt har vært belastet lenge. Kanskje har slimhinnene dine blitt tynnslitte av tærende stoffer i kosten, slik at kroppen reagerer annerledes på ufarlige stoffer? Kanskje har du arvet egenskaper som gjør immunsystemet ditt mindre rustet til å skille mellom venn og fiende?

Kroppen din produserer symptomer som respons på det den blir eksponert for av ytre stimuli. Dårlig kosthold og eller tilsetningsstoffer i maten, stress og din generelle helsetilstand vil være med på å avgjøre hvordan du reagerer på ulike faktorer i livet ditt. Når kroppen din produserer symptomer, så er dette en form for kommunikasjon: immunsystemet ditt sier "her er det trøbbel!". Da er det av stor betydning hvordan du responderer. Det beste er å ikke undertrykke symptomene, som jo er den eneste måten kroppen din har for å kommunisere med deg. Det vi ønsker er å styrke kroppen - slik at du selv blir bedre rustet til å reagere på en passende måte overfor omgivelsene og stimuliene du utsettes for i det daglige.

Det er mye du kan gjøre selv. Du kan styrke kroppen og immunforsvaret med urter, kostholdsendringer og kosttilskudd - da gjerne under veiledning av en noen med ernærings- eller kostholdskvalifikasjoner, hvis du synes det er litt vanskelig å komme i gang på egenhånd. (Det finnes jo så mange ulike råd der ute!) Få nok frisk luft, hvile, vann, fysisk aktivitet og søvn. Hold deg unna de faktorene som påvirker deg negativt, når du kan. I tillegg kan du stimulere din egen evne til å styrke immunforsvaret ditt, gjennom individuelt tilrettelagt tilnærming med homeopati.

I de neste avsnittene kommer jeg til å fortelle hva homeopati kan bidra med for pollenplagene og høysnuen din. I tillegg kommer jeg til å introdusere deg for homeopatimedisiner som du kan forsøke selv, dersom du trenger å lindre symptomene mens de står på som verst. Det beste er likevel å oppsøke homeopaten din, så tidlig som mulig - i god tid før sesongen starter - for forebyggende behandling.

Homeopati og pollenplager

Det er som nevnt lurt å ta kontakt med homeopaten din tidlig, før symptomene har fått skikkelig grep! Gjerne allerede i januar, så du og homeopaten din har god tid til å jobbe dere frem til den rette homeopatimedisinen for ditt individuelle symptombilde. Og, selv om et velvalgt homeopatimiddel kan lindre plagene dine midt i pollensesongen, så er det alltid best med forebygging: det vi i homeopatien kaller for konstitusjonell behandling. Dette innebærer å ta problemene ved roten.

Homeopaten din spør om alle sidene ved symptomene dine, for å få et så tydelig og helhetlig bilde av helsetilstanden din som mulig. Deretter vil homeopaten matche ditt symptombilde med en homeopatimedisin som dekker det, og som er så lik som mulig det kroppen din uttrykker. Når vi treffer godt vil homeopatimiddelet stimulere kroppen din og hjelpe den å jobbe seg gjennom de ubalansene som har fått slå rot over tid.

Behandling med homeopati virker fra innsiden. Heller enn å fortrenge symptomene, er målet å redusere disponibiliteten din - og styrke vitaliteten din. Høysnue er en type dyptgripende kronisk lidelse, som ofte går igjen i familiers generasjoner. Mer akutte symptomer kan lindres raskt, og behandling hos en kvalifisert homeopat, med et mer omfattende behandlingsforløp, kan redusere disponibiliteten for symptomene på pollenplager i påfølgende år; samtidig som din generelle helse styrkes.

Homeopaten din vil ikke kun adressere symptomene for den enkelte stimulien du reagerer på. Selv om homeopaten gjerne vil vite om alle de ulike plagene og deres triggere, for å ha noe å sammenlikne med når behandlingen pågår; så er det konstitusjonen din som vi ønsker å styrke - din evne til å fikse deg selv. For å vite hvilken homeopatimedisin du trenger, vil vi se på språket ditt: det er måten du uttrykker opplevelsen av symptomene og plagene dine som forteller hvilket homeopatimiddel kroppen din signaliserer behov for gjennom symptomene den uttrykker.

For eksempel vil en som uttrykker at "det er som om hjernen min er innhyllet i en tåke: ingenting kan komme inn, og ingenting kan komme ut", mens hendene knyttes til en ball foran seg når symptomene beskrives; kunne ha en klar indikasjon for å trenge homeoaptimedisinen Ozon. Slik klartekst peker alltid mot den rette homeopatimedisinen. Så lenge vi også renser kroppen, får nok fysisk aktivitet, sollys og næring; så vil homeopatimedisinen kunne lindre og gjenopprette balanse. Det kan være at sensitiviteten din blir hengende ved en stund, men da i mindre grad - og med mildere uttrykk etterhvert som kroppen fikser seg selv med homeopatimidlets hjelp.

Det er best å forsøke å unngå det du er sensitiv for, mens homeopatimedisinen styrker kroppen din. Når noe er ute av balanse, får du alt dette uttrykt som symptomer. Når vi får ting tilbake i balanse, så lever vi også friere og mer balanserte liv! Da slipper du endelig å holde deg unna de ufarlige substansene som kroppen din tidligere har opplevd som farlige.

Homeopatimedisiner for pollenplager

Homeopati benyttes gjerne som behandling for å oppnå en naturlig tilnærming til pollenplager: homeopatimidlene hjelper til med å styrke immunforsvaret og rette opp i ubalansene du måtte ha, slik at du ikke reagerer på pollenet. Hvis du står midt i en symptomstorm kan du sette i gang en lindrende "akuttbehandling" - for så å jobbe mer i dybden når plagene, og pollenet, har gitt seg for denne gang.

Du kan gjerne behandle deg selv for de akutte symptomene når de sesongbaserte plagene er på sitt verste. En velvalgt og passende homeopatimedisin kan gi rask lindring. Men, jeg anbefaler likevel at du oppsøker en erfaren homeopat for behandlingsopplegg, hvor dere vil ta tak i din dypere konstitusjonelle og kroniske helsetilstand. For å korrigere disponibiliteten din for kroniske pollenplager vil ikke nødvendigvis de homeopatimidlene som jeg lister opp nedenfor kunne virke dypt nok: selv om de kan lindre plagene der og da, når symptombildet passer.

Når du forsøker å lindre pollenplagene dine med homeopatimedisiner, så slipper du søvnighet og andre bivirkninger. Du opplever dine symptomer på en unik måte, og behandlingen må derfor også være skreddersydd for dine individuelle høysnuesymptomer: og adressere plagene dine i lys av den helhetlige helsetilstand og livssituasjon. Det gjør du hos homeopaten din. Hjemme på egenhånd kan du likevel prøve å finne en homeopatimedisin som passer godt til måten du opplever plagene dine på:

Se gjennom listen med homeopatimedisiner. Velg den som passer best til dine symptomer. Så tar du den: la en pille smelte under tunga hver fjerde time, men stopp når du merker endring i symptomene dine. Du kan ta en ny pille hvis symptomene tiltar igjen. Merker du ingen endring etter 4 doser/piller (16 timer), så var ikke valget av homeopatimedisin riktig for deg. Hvis du strever med å finne det rette middelet kan du ta kontakt med homeopaten din. Du kan også sjekke ut kursressurser jeg tilbyr.

Et par ting å merke seg når du vil lindre dine egne pollenplager med homeopatimidler:

  • Du kan oppleve en mild homeopatisk forverring av symptomene etter å ha tatt middelet. Denne er kortvarig og forbigående, og kommer av at kroppen stimuleres til å rette opp i ubalanser. Det er da snakk om en positiv respons, etter den første dosen: som raskt skal følges av en lindring av symptomene, hvis det rette homeopatimiddelet har blitt valgt.
  • Repeter homeopatimedisinen hvis lindringen stopper opp, eller symptomene begynner å tilta igjen.
  • Hvis du er en av dem som er veldig sensitiv overfor homeopatimedisiner, og merker en homeopatisk forverring etter hver dose, så er det lurt å ta de påfølgende dosene løst opp i vann. Da lar du en pille løse seg opp i ca. et kvart glass med vann, mens du rører forsiktig. Så tar du en liten slurk av væsken i stedet for en pille, hver gang du skal ta en ny dose.
  • Dekk til glasset og oppbevar det mørkt og beskyttet, uten direkte påvirkning fra strålekilder som mobil o.l. Denne væsken kan du fint bruke av i et par dager, før du eventuelt løser opp en ny pille.

 

Allium cepa (All-c)

Allium cepa er et homeopatimiddel som er laget av rødløk. Se for deg en gang du har kuttet løk: øynene dine svir og renner, nesa di begynner kanskje å renne og kanskje føles det som om halsen snurper seg sammen. Homeopatimiddelet All-c karakteriseres av en råhet og sårhet i nesa, med rennende nese som medfølges av en brennende fornemmelse. Snørret er brennende mens tårer fra øynene er klare - som er motsatt av Euphrasia officinalis. Det kan være mye intens og hyppig nysing. Øynene er ofte rennende, med rødhet og lyssensitivitet. I noen tilfeller er symptomene verre på venstre øye. Symptomene er gjerne verre (<) om kvelden og i et varmt rom med innestengt luft. All-c passer for høysnue som kommer om våren eller sensommeren. Faktisk kan de som trenger All-c ha lyst på, og føle seg bedre av å spise, løk!

 

Arsenicum album (Ars)

Hvis du opplever brenning og kløe i nese, øyne eller hals, kan Ars være middelet du bør forsøke. Slim og væske fra øyne og nese vil være brennende - men sammenlikn med Allium cepa og Euphrasia officinalis, for å være sikker. Symptomene til Ars er gjerne bedre (>) i åpen luft, selv om Ars samtidig er sensitiv overfor lys.

 

Arum triphyllum (Arum-t)

Arum-t har irritasjon eller kløe i nesa, som fører til at man klorer, piller og gnir nesa si. Det kan være plukking på leppe og ansikt. Halsen, munnen, tunga og ganen kan brenne, som gjør det vanskelig å spise og drikke - selv om man er tørst. Den som trenger Arum-t opplever kanskje samtidig heshet, og piller på - eller flasser/sprekker opp - på leppene.

 

Arundo mauritanica (Arund)

Arund er et homeopatimiddel som er mest kjent for sin velegnethet ved høysnue og pollenplager. Symptomene starter gjerne med brenning og kløe i gane og øyne. Det er en irriterende kløe i nesebor og gane, og kan også være smerter ved neseroten. Mye nysing, og klart snørr/slim fra nesen.

 

Euphrasia officinalis (Euphr)

Øyentrøst er en urt som har sterk affinitet for øynene; som urtetinktur såvel som potensert homeopatimedisin. Passer godt i tilfeller av høysnue som påvirker øynene. Tinkturen kan brukes for å rense øynene: to dråper i en spiseskje med kokt og avkjølt vann. Dette er lindrende for såre, kløende og/eller hovne øyne. Euphr har mye nysing, med rennende øyne og nese. Hvis væske fra øynene brenner mot kinnene, og snørret fra nesa ikke er like ille, så kan dette være middelet for deg. Symptomene er gjerne bedre i åpen luft (så lenge det ikke er pollen i lufta, selvfølgelig). Lyssensitivitet finner vi i Euphr såvel som Allium cepa.

 

Histaminum (Hist)

Hvis ingen av de andre homeopatimedisinene ser ut til å passe til deg, eller du har forsøkt andre midler uten at de har virket, kan du vurdere å forsøke Histaminum.

 

Kali bichromicum (Kali-bi)

Hvis du har tykt, strengete, grønt eller gulaktig slim i nese eller hals, så kan du vurdere Kali-bi. Det kan også være smerte ved neseroten som føles bedre (>) når du påfører hardt press.

 

Natrum muriaticum (Nat-m)

Nat-m er karakterisert av øyne som renner mye, med vandig konsistens. Det renner mye fra nese også, og det er kraftig nysing. Symptomene er særlig kraftige om morgenen. Det kan være tørr hals og kløe i nese. Katarren kan være kontinuerlig, med tett nese og tap av lukte- og smakssans. Symptomene ved høysnuen er ofte medfulgt av en dunkende hodepine. Plagene blir verre (<) ved varme (særlig fra sola), og å ligge ned. De blir derimot bedre (>) ved kjølig frisk luft.

Man observerer gjerne, hos dem som har nytte av Nat-m, at det er rikelig med klar væske fra både øyne og nese - med mye nysing - i starten. Så, på senere stadium, er det tykkere og eggehvite-klart slimete snørr i nesa, med tap av lukt- og smakssans. Nat-m passer for dem som lett blir solbrent, føler seg generelt begredelig, ukomfortabel og irritabel i sola.

 

Nux vomica (Nux-v)

Dette er et av de beste midlene i tilfeller der det er mye nysing, rennende øyne og nese; og, ikke minst, et irritabelt og forferdelig humør. Symptomene er gjerne verre i tørr luft, og blir bedre i mer fuktige omgivelser.

 

Pulsatilla nigricans (Puls)

Denne homeopatimedisinen er veldig nyttig for høysnue som produserer mye katarr, med tykk gul eller grønn konsistens; fra nese og øyne. Øynene klør og brenner. Halsen kan være veldig sår og tørr, med en fornemmelse av å være hoven; men det er typisk ikke tørste. Symptomene føles bedre (>) ved frisk luft, og kalde omslag. Plagene er vanligvis verre (<) om kvelden. Puls tar gjerne lett til tårene, og er sytete - med ønske om oppmerksomhet (se for deg et barn som ikke får den oppmerksomheten det vil ha, og dermed blir grinete). Det ene neseboret kan være tett, mens det andre renner.

 

Sabadilla officinalis (Sabad)

Kløende og tett nese, med kraftig, spasmodisk og utmattende nysing; som gir rennende øyne. Mye rennende og vandig snørr. Det kiler i nesa. Randene av øyelokkene er røde og såre, og øynene renner i åpen luft og sollys. Symptomene er gjerne bedre (>) ved varme: de føles bedre når man holder seg varm, og ved inntak av varm mat og drikke. Symptomene er verre (<) i frisk luft, og bedre i et varmt rom. Tørr munn, men lite tørste.

 

Solidago virgaurea (Solid)

Brennende, sviende øyne. Nyseanfall med snørrete nese. Også et mye brukt homeopatimiddel i tilfeller av sensitivitet for husstøv og -midd.

 

Sulphur (Sulph)

Vandig og brennende snørr, eller tett nese, når du er utendørs. Hyppig nysing. Nesen er tett på alternerende nesebor. Brennende smerte i øynene. Symptomene blir verre (<) av varme og å ligge i en varm seng, mens de blir bedre (>) av å være ute i åpen luft. Sulph er gjerne lat, har sterke meninger, higer etter søtsaker, alkohol og sterkt krydret mat.

 

Wyethia helenoides (Wye)

Dette middelet karakteriseres av fæl kløe og brenning i ganen og bak nesen. Personen som plages lager gjerne "klokkende" lyder i munnen for å lindre kløen. Noen ganger strekker det seg til halsen og ørene. Nese og hals føles tørr og irritert, og det er en konstant trang til å svelge.

Flere tips

Drikk mye vann! Når du er godt hydrert holder slimhinnene dine seg fuktige, og kan lettere kvitte seg med pollenet;

Skyll nesa med saltvannsløsning;

Hold deg unna det som trigger reaksjonen din når mulig. Bli innendørs når pollenet som du reagerer på florerer som verst ute;

Bruk mat som medisin:

  • Sunne fettkilder og oljer, som olivenolje, fiskeolje og animalsk fett er alle viktige for et sunt immunsystem. Transfett og margarin fra prosesserte matvarer er ikke det beste å innta, når immunforsvaret skal styrkes (og ellers)
  • Løk og hvitløk inneholder naturlige komponenter som kan bidra til å redusere betennelser og pollenplager. Bruk rikelig i matlaging, og spis dem gjerne rå og alene hvis du greier det; mot irritasjon i nese og rennende øyne
  • Lokal honning kan bidra til å redusere sensitiviteten din overfor lokale pollen, som honningen har blitt dannet fra. Få i deg litt honning hver dag, før pollensesongen setter i gang - og øk gradvis til en teskje eller mer. Fortsett gjennom hele sesongen
  • For å tynne slimet i slimhinnene dine kan du forsøke å bruke rikelig med pepperrot, sennep, chilli og bukkehornkløver; enten i maten, eller alene

 

Husk:

Hvis du eller dine kjære opplever symptomer og plager som bekymrer deg, så må du oppsøke hjelp! 

Men om du mistenker at noen av homeopatimidlene nevnt her kan passe til symptombildet, så er det ingenting i veien for å ta med homeopatimedisinen og forsøke den i påvente av hjelp: kanskje blir turen mer kortvarig enn fryktet.

For plager du er vant til å håndtere i hjemmet, så kan homeopatimedisinene i husapoteket ditt være med på å lindre tilstanden til den har passert – og kanskje forkorte varigheten av plagene.

Tipsene jeg har nevnt i denne artikkelen er ikke ment som erstatning for kvalifisert rådgivning. Dette er kun ment som informerende innhold, og du bør alltid oppsøke kvalifisert veiledning før du foretar eventuelle endringer i pågående behandling.