Euphrasia og øyekatarr

Du har kanskje hørt om blomsten Øyentrøst (engelsk: Eyebright)? Denne er en liten gullgruve når det kommer til symptomer som rammer øynene.

Euphrasia officinalis er navnet på en homeopatipatimedisin som lages av Øyentrøst.

Øyekatarr

Mandag morgen våknet jeg med en velkjent følelse av kløende, såre øyne – og da jeg så meg i speilet hadde jeg litt gult gørr i øyekroken og på vippene. «Jepp, dette har jeg hatt en del som barn! Er nok et snev av øyekatarr, selv om det ikke oppleves veldig dramatisk akkurat nå.»

Og, for å hindre det i å få utfolde seg, setter jeg i verk de tiltakene jeg har for hånden! Først må jo hånden være ren – så jeg passer på god håndhygiene: for at jeg ikke skal spre infeksjonen – verken til det andre øyet mitt, eller til andre mennesker.

Øyedråper

Så passer jeg på å skylle med saltvannsdråper. Jeg bestiller meg også Euphrasia-dråper som jeg finner på Life.no: disse inneholder kun saltvannsløsning og uttrekk fra Euphrasia, ikke noen skumle greier. Kun naturlig, altså! Sånn som jeg liker det.

Neste steg: selv om jeg ikke har noe særlig kraftige symptomer – så vil jeg helst være føre var. Da dykker jeg inn i den homeopatiske materia medica (litteraturen om de ulike homeopatimedisinene) og ser hva jeg finner av egnede homeopatimidler, og velger det som passer best for meg – akkurat nå:

Homeopatimedisin

Pulsatilla, eller Silica? Nja, kanskje. Apis? Argentum nitricum? Aconitum? Sulphur, Graphites eller Hepar sulph? Belladonna? Tja.

Den som peker seg ut – og ser ut til å likne mest på min tilstand som den er nå – er nok Euphrasia offisinalis (Euphr). Da prøver jeg det! Jeg lar én pille med Euphr 30C (30C = potensen, dvs. styrken på middelet) få smelte under tunga – og hvis jeg føler behov for det, så repeterer jeg midt på dagen og på kvelden også. Dette gjør jeg i noen dager.

Hvis symptomene endrer seg, så sjekker jeg materia medica igjen. Er det et annet middel som passer bedre sånn som jeg er nå? Eller, hvis jeg ikke merker noen lindring etter et døgns tid, så vurderer jeg også å bytte middel.

Selvfølgelig: hvis infeksjonen er veldig kraftig, eller ikke gir seg over en-to uker, så er det nok lurt å få sjekket det hos kvalifisert tilbyder av helsetjenester. (Men man kan likevel prøve homeopatimedisinen før man løper ut døra: jeg har hørt mang en historie om de som har snudd og vendt nesa hjem igjen, før de kom frem til legevakta – fordi middelet gjorde susen. Da slipper man kanskje antibiotika-dråper og salve, som forstyrrer våre venner i tarmen!)

Homeopati-husapotek

Det er så godt å ha skånsomme, drøye og naturlige midler for hånden! Hvis jeg må skifte middel, så har jeg et ganske stort lager nå – som jeg stadig utvider med flere homeopatimedisiner som jeg tror at jeg kan få bruk for. De jeg ikke får tak i i Norge, bestiller jeg fra Helios i England. Det tar stort sett like lang tid, med mindre det norske utsalgsstedet har homeopatimiddelet på lager, da.

Hvis du ønsker å supplere husapoteket ditt med homeopatimedisinen Euphrasia, kan du kjøpe/bestille den på ditt lokale apotek/utsalgssted. Da sier du at du skal ha Euphrasia C30 med varenummer 283401 (du kan ta det med på en lapp: det hjelper ofte de som jobber på apoteket/utsalgsstedet også, som ofte ikke er så vant med homeopatimedisiner).

Hvis du vil ha den i flere potenser, i tilfelle homeopaten din råder deg til å ta det, så kan du også kjøpe i 200C. Da skriver du i tillegg dette på lappen som du tar med til apoteket: Euphrasia C200, varenummer 262093.

Euphrasia – mot mer enn bare øyekatarr

Euphrasia kan også være indikert ved andre typer plager. Men, husk: ti mennesker med øyekatarr, eller ti mennesker med allergiplager, kan trenge ti ulike homeopatimedisiner – det er veldig individbasert! Hvis du er usikker er det alltid lurt å ta kontakt med homeopaten din.

Men, Euphrasia kan altså være indikert ved blant annet allergiplager; øyeskader; sår hals; hoste; forkjøelse; øyekatarr; iris-betennelse; kikhoste; meslinger; m.m.

Euphrasia – mot mer enn bare øyekatarr

Euphrasia er altså bare én av flere mulige homeopatimidler i slike tilfeller. For å oppnå gode resultater er det veldig viktig å gå grundig gjennom alle symptomene og vurdere tilstanden din, og sjekke om det kan være andre homeopatimedisiner som passer bedre enn Euphrasia. Hvis du trenger hjelp med dette: bestill en time hos homeopaten din.

Uansett: Ephrasia er kjempelurt å ha i husapoteket sitt!