Mørketiden

«Åh, så deilig!», tenker noen. Nå kan jeg la hagen min sove til våren kommer, og trekke inn til andre sysler jeg vil pludre med når vinteren gjør sitt inntog. Jeg roer ned, mens sesongen oppmuntrer til hvile og dvale-modus: en tid for å kjenne på stillheten, både i seg selv og i naturen.

Kroppen blir naturlig nok mer bedagelig og tilpasset et roligere tempo: hormonet melatonin er mer aktivt når vi ikke stimuleres av like mye dagslys, og det er tid for å gire ned. Jeg tenner stearinlys inne, og lar lysene jeg har hengt opp i trærne holde meg med selskap gjennom vinduet.

Det er deilig å se snøen lyse opp omgivelsene ute, og stirre på stjernehimmelen i den oppslukende stillheten: kanskje rundt et bål, innpakket i varme klær, og med noe godt å grille!

Dessverre er det er ikke alle som slipper unna mørketiden med kun lavere gir og fredfullhet:

Mørketiden

Når tiden er her hvor det er mørkt både når du står opp, og når dagens forpliktelser er unnagjort – uten at du får det minste gløtt av dagslys i ansiktet fordi du må oppholde deg innendørs – så kan det bli både tungt og frustrerende. De korte dagene og kulda ute blir kanskje til hinder for uteaktiviteter som du ellers bedriver; og du fanges av et tungt slør av nedstemthet.

Kanskje forstyrres søvnen din. Det er tungt å stå opp om morgenen – nesten umulig! Kroppen er tung, og du våkner liksom ikke ordentlig ut over dagen heller. Når mørket gjør sitt inntog etter bare noen timer (altfor tidlig!), har det jo ikke vært ordentlig dag engang – for den har passert mens du satt inne med gjøremålene dine.

Når det så er tid for å legge deg, så kommer ikke søvnen. Tanker surrer og går, bekymringer gir ikke slipp, og frustrasjonen over å være fanget i mørket fortsetter å mate et stadig større sluk: som ikke etterlater særlig energi til å smile og sprudle når neste «dag» dukker opp. Det er kun armbåndsuret ditt som gir noen idé om hvilken rytme du og kroppen din egentlig forsøker å følge.

Værsyken gir deg kanskje et veldig lavt energinivå: ikke bare ett gir ned, men helt i fri! Du føler at du går på tomgang, og med søvnløsheten følger det kanskje hodepine. Du setter muligens pris på snøen og det vakre landskapet – men gruer deg til mørketida? Føler du kanskje på en innestengt fornemmelse av å skulle være inne så mye mer enn du pleier? Da er det ikke så lett å fryde deg over de små øyeblikkene i hverdagen – eller å føle at du er godt selskap for andre. Faktisk kan det gå på selvfølelsen løs.

«Hva kan jeg gjøre, da?»

Når man er en av de som rammes hardere av mørketiden, så lurer man kanskje på «hvorfor meg?», og «hva kan jeg gjøre?»

Som med alle helseplager som dukker opp, ser homeopatien på denne nedstemtheten i mørketida som en del av ditt underliggende individuelle mønster av disponibilitet og sensitiviteter. Hvis noe påvirker deg i negativ retning – stress, traume, sorg, eller andre faktorer – så vil akkurat ditt mønster avgjøre om kroppen din vipper vektskåla tilbake i balanse igjen, eller om vektskåla blir hengende igjen: med symptomer som fester seg hvis ikke din spesifikke ubalanse adresseres.

Så, hvis du har arvet en disponibilitet, har du kanskje slitt med nedstemthet i mørketida hele livet? Eller, kanskje skjedde det noe i livet ditt engang som påvirket deg negativt: ga deg en støkk. Du tenkte kanskje ikke over at det var akkurat da værsyken gjorde sin inntreden? Eller andre plager og symptomer som dukket opp etterhvert? Og, kanskje har det vært en gradvis opphopning av små ubalanser – som til sammen ga utslag i form av kroppens signalisering av at ting ikke er på stell: nemlig symptomene og plagene dine.

Hvis du ikke hadde hatt sensitivitet for denne typen helseplager, vel, så ville nok ikke kroppen din uttrykt ubalansen i form av denne helseplagen. Hvis den negative påvirkningen du opplevde ble bearbeidet av deg og kroppen din på en konstruktiv måte, så satt du nok ikke igjen med noen varige mén heller – med mindre du har en underliggende sensitivitet: hvor din iboende evne til å fikse deg selv (i homeopatien: livskraften, dynamis) kom til kort.

Å sørge for å eksponeres for dagslys i løpet av dagen, om mulig, kan hjelpe. Å passe på å dempe lys, og skru av skjermer et par timer før leggetid, kan hjelpe. Og, for å ta tak i den underliggende ubalansen, så kan også homeopati bidra:

Hva kan homeopati gjøre for nedstemtheten min? 

Hvis du ønsker å forsøke naturmedisin for trøbbelet du opplever i mørketiden, så kan homeopati være et alternativ. Homeopatien kan kombineres med annen behandling du kanskje oppsøker: enten det er grep som fastlegen din anbefaler, eller om du går til naturmedisiner – homeopatimedisinen vil ikke blande seg inn i disse.

Det homeopatimedisinen vil gjøre, når du får en velvalgt en – som passer til dette underliggende mønsteret jeg har snakket om – er å stimulere denne iboende evnen du har, som jeg også har nevnt. Der din egen selvhjelpende kraft kommer til kort, vil homeopatimedisinen (når den passer til ditt underliggende mønster slik det gjør seg til kjenne gjennom reaksjonsmønstre og symptombildet) gi en hjelpende hånd.

Homeopatimiddelet som passer best for deg og din helsetilstand vil igangsette en sterkere respons på de helseplagene du har: nok til at kroppen din (eller livskraften, som homeopater ofte foretrekker å kalle din iboende evne) klarer å jobbe seg gjennom ubalansene som har oppstått – og blokkeringer som kan ha stoppet din frie flyt.

Slik som en homeopatimedisin som gis i en mer akutt forkjølelse for eksempel kan hjelpe kroppen med å øke symptomene litt før lindringen tiltar, altså gi kroppen den puffen den trenger for å kvitte seg med stagneringer; slik vil også homeopatimedisinen sette inn støtet der ditt underliggende mønster har svakheter – de som har gjort seg til kjenne gjennom for eksempel værsyke i mørketiden.

Du vil kanskje ikke løpe ut i mørket og rope av glede etter den første uka med homeopatibehandling: men, når den riktige homeopatimedisinen er valgt for deg, vil du etter kort tid kunne merke at du sover bedre om natta – og at energinivået ditt er tiltakende. Så, etterhvert som ukene og månedene går – og du har vært på en oppfølging eller fire hos homeopaten din (for å sjekke om det er riktig homeopatimedisin som er foreskrevet, og kanskje repetere homeopatimiddelet) – vil du kunne kjenne på en større letthet: til tross for vintermørket.

Og det som er så fint: hvis du fortsetter behandlingen til du og homeopaten din er sikre på at endringene er der for å bli (og homeopatimedisinen ikke trenger å repeteres mer), så vil du kunne møte neste mørketid med et passende gir, en fredfull ro og fortsatt nok energi til å holde tritt med daglige gjøremål – med humør og tiltakslyst på det nivået det hører hjemme på! Skulle nedstemtheten dukke opp igjen, så er det nok på tide å ta turen til homeopaten din igjen: og hvis symptombildet fortsatt er det samme, så får du foreskrevet den samme homeopatimedisinen igjen – da vil det ikke være like mye som skal til før livskraften din har fått den hjelpen den trenger og balanseskålene er i likevekt.

Ettersom homeopati er en holistisk naturmedisin – med en helhetlig tilnærming – skal du, ved riktig homeopatimedisin, kunne oppleve lindring i andre helseplager du måtte ha også. Akkurat hva som skjer når, og hvor fort det skjer, det er det homeopatimedisinen og din helsetilstand som avgjør. Det kan skje snikende og gradvis, eller mer trinnvis og tydelig. At det vil ta tid, det må du nok regne med. Men når du først opplever lindring og økende velvære, så vil du nok være glad for at du var tålmodig – og lot kroppen få gjenopprette indre balanse i sitt eget tempo! – I takt med stimulusen fra homeopatimedisinen som passer for deg