Hva er materia medica (MM)?

Å bruke MM

Å lære MM

Her finner du informasjon om kilder jeg benytter

I denne introduksjonen forklarer jeg deg hva materia medica (MM) er for noe; hvordan den er bygget opp generelt i homøopatilitteraturen, og hvordan medisinbildene jeg presenterer på denne plattformen er bygget opp; m.m.

Dette for at du skal få forstå hvordan du bruker ressursene i katergorien Materia Medica på en god måte

Homøopatimedisinene er laget av det naturen har å by på

Navn på homøopatimedisiner

De aller fleste homøopatimedisinene har latinske navn. De som ikke har latinske navn har gjerne navn som klart indikerer hva homøopatimedisinen er laget av.

Jeg skal, så godt det lar seg gjøre, henvise til navnet på folkemunne i hvert av medisinebildene jeg presenterer på plattformen.

Dette henger sammen med det vi i homøopatien kaller for signaturen til middelet: ved å studere signaturen, altså utgangsstoffet, kan vi lære påfallende mye om karakteristikkene til den resulterende homøopatimedisinen!

Informasjonen i MM

I Materia Medica finner du informasjon om karakteristikker ved de enkelte homøopatimidlene. Informasjonen består gjerne av:

 • Symptomer og karakteristikker som har blitt kartlagt gjennom homøopatiske prøvinger;
 • Symptomer og karakteristikker som har blitt bekreftet og erfart gjennom klinisk praksis;
 • Og ofte litt informasjon om signaturen (utgangssubstansen) til homøopatimiddelet

Her er eksempel på Aconitum napellus (Acon) i Frans Vermeulen sin Materia Medica, Prisma:

Jeg mener ikke at du skal lese gjennom alt som står på de avbildete sidene, altså! (Men har du lyst har du lov)

Jeg vil bare gi deg litt inntrykk av hvordan Materia Medica fremstår i homøopati-litteraturen, slik at det også blir logisk hvordan det presenteres for deg her på plattformen

Vermeulen inkluderer mye informasjon om signaturen til homøopatimidlene, og knytter dette opp mot medisinbildene

Vermeulen versus Phatak

Som du ser blir MM gjerne inndelt etter seksjoner. Seksjonene går ofte igjen fra MM til MM, og har gjerne liknende struktur som repertorier.

Jeg viser deg enda et eksempel, så du kan sammenlikne Vermeulen sin Prisma med Phatak sin Materia Medica of Homeopathic Medicines:

Phatak inkluderer ikke så mye av signaturinformasjonen til de ulike homøopatimidlene han har med: men derimot rikelig av nøkkel-symptomer for hver homøopatimedisin

Så Phatak sin MM er basert på symptomer og karakteristikker, mens Vermeulens MM i tillegg har stort fokus på signaturen til midlene.

Felles for dem er likevel at vi finner inndeling av symptomer og karakteristikker etter mentale/emosjonelle; generelle; fysiske - hvorav de fysiske gjerne er delt inn i flere seksjoner (i likhet med repertoriet).

Nå skal vi ta en litt nærmere titt på hvordan MM er bygget opp i homøopati-litteraturen, i forhold til hvordan du vil bli introdusert for MM på denne plattformen

Et siste eksempel: Lippe

Fet skriftstore bokstaverkursivunderstrekninger; alle disse benyttes for å fremheve visse symptomer og karakteristikker ved hvert middel.

Når noe er skrevet med annet enn vanlig skrift, kan du regne med at dette er særlig fremtredende karakteristikker ved homøopatimiddelet du leser om.

Boericke på norsk

Som jeg har nevnt er det, etter min mening, lite å finne av gode kilder på norsk når det kommer til oppslagsverk om homøopati; og homøopati for hjemme-bruk.

Men det finnes noen:

Jeg ble tipset om denne nettsida, hvor Ian Thompson har tilgjengeliggjort sin norske oversettelse av William Boericke sin Pocket manual of homoeopathic materia medica: comprising the characteristic and guiding symptoms of all remedies (clinical and pathogenetic), Ninth edition 1927.

Ian Thompson har gjort det mulig å søke seg frem til de ulike medisinbildene på nettsida, og eller laste ned all informasjonen i én fil. For å gjøre informasjonen lett tilgjengelig for deg har jeg inkludert dokumentet her:

(Du kan laste den ned og lagre/skrive ut hvis du ønsker det)

MM her på plattformen

Hvert homøopatimiddel som jeg tilbyr som ressurs her, er bygget opp - og presenteres - som følger:

 • Referanse til det norske navnet til utgangssubstansen
 • Varenummer du kan oppgi når du bestiller homøopatimedisinen (for midlene som selges i Norge)
 • Homøopatimiddelet i korte trekk: hovedkarakteristikkene, med noen nøkkelord
 • Mer utfyllende om karakteristikkene til hvert homøopatimiddel, delt inn i:
  • Generelle symptomer
  • Emosjonelle/mentale symptomer
  • Fysiske symptomer (delt inn i etter helseplager)

Hvis du velger å kompensere meg for innsatsen min, får du link til informasjonen samlet i ett dokument: som du kan laste ned og skrive ut hvis du ønsker det.

Illustrasjoner

Fordi jeg synes det er mye morsommere, og mer levende, å lære om homøopatimedisiner når jeg har noen illustrasjoner til stoffet; så kommer jeg til å bidra med det for homøopatimidlene jeg presenterer.

Jeg tenker jeg viser deg et eksempel av en veldig kjekk og grei førstehjelpsbok for hobby-homøopati, som er veldig mye enklere enn de vi hittil har sett på:

Denne boken bruker jeg mye selv for småplager jeg vil slå opp på (i tillegg til Miranda Castro sin The Complete Homeopathy Handbook). Get Well Soon: A Guide to Homeopathic First Aid, er laget av The School of Homeopathy

Å lære MM

"Dette er vel og bra", tenker du kanskje; "men hvordan skal jeg lære meg alt dette?!"

Ikke bli motløs! Målet mitt er å tilby deg alle oppslagsverkene du trenger, og du vil i takt med din økende erfaring lære mer om hvert homøopatimiddel du bruker - og det er ikke nødvendig å memorere alt sammen når du har tilgang på oppslagsverk

Oppsummering

Nå håper jeg du er ivrig etter å se nærmere på homøopatimedisiner du med fordel kan ha i husapoteket ditt - og kanskje også ta frem skrive- og tegnesaker!

Denne ressursen er fritt tilgjengelig for deg senere også, enten du har valgt å donere for den eller ei; så hvis du har behov er det bare å komme tilbake og friske opp igjen tips jeg har delt med deg.

Om du er klar for å gyve løs på noen medisinbilder finner du de jeg har gjort klare for deg her:

Spanderer du en te/smoothie/lunsj på meg?

Jeg blir glad for din gave som takk for tiden, energien og arbeidet jeg deler med deg - hvis du har lyst og mulighet til å gi en donasjon

 

Nimiq: donér NIM

Bitcoin: donér BTC

Vipps:

934 02 130

Bankkonto:

9820 28 13518