Hva er materia medica (MM)?
Å bruke MM
Å lære MM
Her finner du informasjon om kilder jeg benytter
I denne introduksjonen forklarer jeg deg hva materia medica (MM) er for noe; hvordan den er bygget opp generelt i homøopatilitteraturen, og hvordan medisinbildene jeg presenterer på denne plattformen er bygget opp; m.m.
Dette for at du skal få forstå hvordan du bruker ressursene i katergorien Materia Medica på en god måte

Homøopatimedisinene er laget av det naturen har å by på
Navn på homøopatimedisiner
De aller fleste homøopatimedisinene har latinske navn. De som ikke har latinske navn har gjerne navn som klart indikerer hva homøopatimedisinen er laget av.
Jeg skal, så godt det lar seg gjøre, henvise til navnet på folkemunne i hvert av medisinebildene jeg presenterer på plattformen.
Dette henger sammen med det vi i homøopatien kaller for signaturen til middelet: ved å studere signaturen, altså utgangsstoffet, kan vi lære påfallende mye om karakteristikkene til den resulterende homøopatimedisinen!
Blant mineralmidler har vi for eksempel sølvnitrat, som i homøopatien kalles for Argentum nitricum (Arg-n). Et annet er vanlig bordsalt/natriumklorid, som heter Natrum muriaticum (Nat-m) i homøopatien.
Plantemidlene har latinske navn, etter hvilken plante homøopatimedisinen er laget av.
For eksempel er Aconitum napellus (Acon) navnet på homøopatimedisinen laget av blomsten Storhjelm/Venusvogn, og Agaricus muscarius (Agar) navnet på homøopatimedisinen laget av rød fluesopp.
Et eksempel her er Apis mellifica (Apis), honningbien. I tillegg vil du møte på Lachesis muta (Lach): Bushmaster, en giftig slange som finnes i Sør-Amerika.
Når jeg presenterer homøopatimidlene for deg, så oppgir jeg også en forkortelse i parentes. Denne forkortelsen er den du vil finne igjen i repertoriet/symptomoppslagsverket, og også når jeg omtaler midlene ellers - for å slippe å bruke hele navnet.
Disse forkortelsene er i overensstemmelse med de aller fleste kildene til Materia Medica og repertorier, men dessverre er det ikke helt samsvar i alle kilder; dog er det stort sett enkelt å forstå hvilket middel det er snakk om.
For eksempel hender det at noen repertorier eller Materia Medica benytter forkortelsen Ap i stedet for Apis (Apis mellifica), eller Arg-nit i stedet for Arg-n (Argentum nitricum).
Dette er uproblematisk for deg når du forholder deg til kun denne plattformen, men kan bli litt klønete når man navigerer blant de tusener av homøopatimedisiner vi har å velge i: da det kan oppstå forvirring om hvilket middel det faktisk refereres til
Du vil også kunne oppdage at min bruk av navn på midler avviker fra det du finner i nettbutikker til homøopatiapotek eller LUA-utsalg: for eksempel bruker jeg Pulsatilla nigricans, mens du i Arnika.no sin nettbutikk vil finne den under Pulsatilla pratensis.
Både nigricans og pratensis er riktige latinske navn på Pulsatilla, og brukes litt om hverandre: men jeg holder meg til det jeg erfarer som den mest brukte i oppslagsverkene jeg benytter.
Når jeg gir deg varenummeret du kan bruke ved bestilling av de ulike midlene, så oppgir jeg også navnet som benyttes av Norsk NaturmedisinSentral (som forsyner Norge med homøopatimedisiner registrert for salg her til lands)
Informasjonen i MM
I Materia Medica finner du informasjon om karakteristikker ved de enkelte homøopatimidlene. Informasjonen består gjerne av:
- Symptomer og karakteristikker som har blitt kartlagt gjennom homøopatiske prøvinger;
- Symptomer og karakteristikker som har blitt bekreftet og erfart gjennom klinisk praksis;
- Og ofte litt informasjon om signaturen (utgangssubstansen) til homøopatimiddelet
Her er eksempel på Aconitum napellus (Acon) i Frans Vermeulen sin Materia Medica, Prisma:
Jeg mener ikke at du skal lese gjennom alt som står på de avbildete sidene, altså! (Men har du lyst har du lov)
Jeg vil bare gi deg litt inntrykk av hvordan Materia Medica fremstår i homøopati-litteraturen, slik at det også blir logisk hvordan det presenteres for deg her på plattformen

Vermeulen inkluderer mye informasjon om signaturen til homøopatimidlene, og knytter dette opp mot medisinbildene

For hvert homøopatimiddel får vi vite alt fra botaniske/biologiske kvaliteter, til myter og tradisjoner omkring middlets signatur: klassifisering - utbredelse - karakteristikker

røtter - bestanddeler - toksikologi - effekter - mytologi

ritualer - folkeeventyr ... Før vi blir introdusert for selve homøopatimiddelets medisinbilde: affiniteter - modaliteter - hovedsymptomer

Hvor "M" i margen står for "mentalt" symptom, "G" for "generalitet" - slike symboler står stort sett alltid forklart i de respektive MM

Etter hovedsymptomene inkluderer Vermeulen en rekke rubrikker fra repertoriet, hvorav relasjoner til mat får en egen seksjon

Og, på samme måte som jeg strukturerer MM her på plattformen, er homøopatimidlene som presenteres sortert alfabetisk: etter Acon kommer her Aesculus hippocastanum (Aesc) - laget av hestekastanje
Vermeulen versus Phatak
Som du ser blir MM gjerne inndelt etter seksjoner. Seksjonene går ofte igjen fra MM til MM, og har gjerne liknende struktur som repertorier.
Jeg viser deg enda et eksempel, så du kan sammenlikne Vermeulen sin Prisma med Phatak sin Materia Medica of Homeopathic Medicines:

Phatak inkluderer ikke så mye av signaturinformasjonen til de ulike homøopatimidlene han har med: men derimot rikelig av nøkkel-symptomer for hver homøopatimedisin

Vi ser på Aconitum igjen: Phatak starter med en egen seksjon med generaliteter (generelle symptomer), før han går videre til modaliteter: bedre (>) / verre (<) for ... Deretter er neste seksjon mentale symtpomer/karakteristikker

Etter seksjonen med mentale karakteristikker, er MM videre delt inn i: hode - øyne - ører - nese - ansikt - munn - hals - mage - abdomen (buken) - urologi - mannlig - kvinnelig - respirasjon

hjerte - nakke og rygg - ekstremiteter (bein og armer) - hud - søvn - feber (kroppstemperatur) ... Før Phatak til slutt lister opp homøopatimidler som det kan nyttig å vurdere som komplement til Acon; samt et par midler som likner, og kan differensieres med før valget faller på Acon
Så Phatak sin MM er basert på symptomer og karakteristikker, mens Vermeulens MM i tillegg har stort fokus på signaturen til midlene.
Felles for dem er likevel at vi finner inndeling av symptomer og karakteristikker etter mentale/emosjonelle; generelle; fysiske - hvorav de fysiske gjerne er delt inn i flere seksjoner (i likhet med repertoriet).
Nå skal vi ta en litt nærmere titt på hvordan MM er bygget opp i homøopati-litteraturen, i forhold til hvordan du vil bli introdusert for MM på denne plattformen
Et siste eksempel: Lippe
Fet skrift; store bokstaver; kursiv; understrekninger; alle disse benyttes for å fremheve visse symptomer og karakteristikker ved hvert middel.
Når noe er skrevet med annet enn vanlig skrift, kan du regne med at dette er særlig fremtredende karakteristikker ved homøopatimiddelet du leser om.
Man kan gjerne si at de to MM vi har sett på hittil, Vermeulen og Phatak sine, utfyller hverandre:
I tillegg til å kunne brukes hver for seg, enten vi ønsker å fordype oss i Vermeulen sine fremstillinger av signaturer - eller kikke på hovedkarakteristikkene som oppgis av Phatak; så er det veldig nyttig å ha tilgang på begge disse typer informasjon hvis vi skal fordype oss i MM. Når det er nevnt:
Det er ikke nødvendig for deg å dykke dypt ned i MM; skaffe deg MM som jeg viser deg eksempler av her; lese detaljert om signaturen til de ulike homøopatimedisinene du møter på plattformen. Det er i så fall bare om du skulle ha lyst!
Begge eksemplene jeg har vist deg hittil er relativt kortfattede, i forhold til mer omfattende utgreiinger om hvert middel - som vi finner i andre MM og i selve dokumentasjonen av de homøopatiske prøvingene.
Før jeg gir meg helt skal du få enda et eksempel: Lippe sin Keynotes and Red Line Symptoms of Materia Medica
Keynotes and Red Line Symptoms of Materia Medica, Lippe

Som tittelen tilsier, "nøkkelord og hovedsymptomer fra materia medica", omfatter denne MM hovedkarakteristikkene til homøopatimedisinene som er presentert i boka

Her ser vi at Lippe ikke har delt inn symptomene og karakteristikkene i ulike seksjoner: men heller har benyttet STORE BOKSTAVER for å fremheve prominente trekk. I tillegg har Lippe referert til midler som kan differensieres med for de samme karakteristikkene: disse finner vi i parentes

Selv om Lippe ikke har delt inn i seksjoner, gjør ikke det så mye når det kun er korte beskrivelser av hvert middel - med et par sider (eller mindre) for hver homøopatimedisin

Sånn, da har du fått se enda et eksempel på hvordan medisinbildene fremstilles i deler av homøopati-litteraturen
Boericke på norsk
Som jeg har nevnt er det, etter min mening, lite å finne av gode kilder på norsk når det kommer til oppslagsverk om homøopati; og homøopati for hjemme-bruk.
Men det finnes noen:
Jeg ble tipset om denne nettsida, hvor Ian Thompson har tilgjengeliggjort sin norske oversettelse av William Boericke sin Pocket manual of homoeopathic materia medica: comprising the characteristic and guiding symptoms of all remedies (clinical and pathogenetic), Ninth edition 1927.
Ian Thompson har gjort det mulig å søke seg frem til de ulike medisinbildene på nettsida, og eller laste ned all informasjonen i én fil. For å gjøre informasjonen lett tilgjengelig for deg har jeg inkludert dokumentet her:
(Du kan laste den ned og lagre/skrive ut hvis du ønsker det)
MM her på plattformen
Hvert homøopatimiddel som jeg tilbyr som ressurs her, er bygget opp - og presenteres - som følger:
- Referanse til det norske navnet til utgangssubstansen
- Varenummer du kan oppgi når du bestiller homøopatimedisinen (for midlene som selges i Norge)
- Homøopatimiddelet i korte trekk: hovedkarakteristikkene, med noen nøkkelord
- Mer utfyllende om karakteristikkene til hvert homøopatimiddel, delt inn i:
- Generelle symptomer
- Emosjonelle/mentale symptomer
- Fysiske symptomer (delt inn i etter helseplager)
Hvis du velger å kompensere meg for innsatsen min, får du link til informasjonen samlet i ett dokument: som du kan laste ned og skrive ut hvis du ønsker det.
Illustrasjoner
Fordi jeg synes det er mye morsommere, og mer levende, å lære om homøopatimedisiner når jeg har noen illustrasjoner til stoffet; så kommer jeg til å bidra med det for homøopatimidlene jeg presenterer.
Jeg tenker jeg viser deg et eksempel av en veldig kjekk og grei førstehjelpsbok for hobby-homøopati, som er veldig mye enklere enn de vi hittil har sett på:

Denne boken bruker jeg mye selv for småplager jeg vil slå opp på (i tillegg til Miranda Castro sin The Complete Homeopathy Handbook). Get Well Soon: A Guide to Homeopathic First Aid, er laget av The School of Homeopathy

Når vi slår opp på Aconitum napellus her ser vi at de kun har inkludert en kortfattet beskrivelse av hovedkarakteristikkene til Acon, samt en illustrasjon som uttrykker de mest fremtredende trekkene i middelet
Å lære MM
"Dette er vel og bra", tenker du kanskje; "men hvordan skal jeg lære meg alt dette?!"
Ikke bli motløs! Målet mitt er å tilby deg alle oppslagsverkene du trenger, og du vil i takt med din økende erfaring lære mer om hvert homøopatimiddel du bruker - og det er ikke nødvendig å memorere alt sammen når du har tilgang på oppslagsverk
Selv kan jeg på ingen måte utenat alt jeg har lest og erfart om homøopatimedisinene jeg har brukt for meg selv, nære, kjære og mennesker som oppsøker meg for hjelp: dog kjenner jeg til en del hovedtrekk i ulike medisingrupper/-familier, samt essensen til mange midler.
Men dette har kommet gradvis: gjennom å lese meg opp igjen og igjen på de ulike homøopatimedisinene, og gjerne fra ulike MM-kilder; gjennom å kjenne deres virkninger på meg selv, og observere deres virkninger hos andre; gjennom å studere mange av dem på skolen jeg gikk på; og så videre.
Du trenger ikke å lære deg informasjonen utenat: du har oppslagsverkene, og kunnskapen vil gradvis forplante seg hos deg etterhvert som dine erfaringer med hoppy-homøopati, og lek/fordypning i MM om du ønsker det, øker i omfang!
Strengt talt behøver du ikke memorere noe som helst: så lenge du har oppslagsverkene tilgjengelig når du trenger dem.
Men om du har iver og overskudd, og ikke minst tid, når du leser om de ulike homøopatimedisinene; så anbefaler jeg følgende:
1. Lær deg navnet på homøopatimedisinen
Start med å lære litt om middelet: er det fra en plante, et mineral, eller dyreriket? Det vil hjelpe deg å forstå utgangssubstansen, som vil gjøre at du knytter navnet opp mot dette når du bruker middelet.
Etterhvert som du får erfaring med homøopatimiddelet vil du danne deg et bilde av det i ditt sinn - slik at det blir mer levende for deg, og lettere å huske.
2. Prøv å memorere, eller i hvert fall terpe litt på, nøkkelordene
Nøkkelordene og hovedtrekkene kan hjelpe deg å trigge hukommelsen for hva homøopatimiddelet er indikert for av symptomer og plager.
Som jeg har nevnt tidligere er ikke MM du får presentert av meg fullstendig: det finnes masse informasjon om hvert middel, som bare ville blitt overveldende når du skal navigere i det som Hobby-Homøopat.
Likevel, i akutte situasjoner og for smålidelser, er det gjerne færre og tydelige symptomer - og nøkkelordene vil hjelpe deg å gjenkjenne homøopatimedisinener som er aktuelle i de ulike tilfellene.
3. Ha gjerne også fokus på de mentale/emosjonelle trekkene
Når det er mange eller tilsynelatende motstridende symptomer i en kasus du jobber med, er hovedregelen å prioritere de mentale/emosjonelle symptomene over de fysiske; men dette er ikke absolutt! De tydeligste symptomene er også de viktigste. Dette snakker jeg mer om i Velge homøopatimedisin
Men hvis du leser de mentale/emosjonelle symptomene et par ganger ekstra, mens du knytter dem opp mot navnet på middelet og nøkkelordene, så er du langt på vei med å forstå essensen i hva du kan bruke homøopatimedisinen for ved akutte lidelser.
Noen husker omtrent alt de leser. Noen trenger å jobbe mer aktivt med det de leser. Noen trenger å visualisere, noen trenger å tegne, noen trenger å lage skjematiske fremstillinger.
Prøv deg frem!
Når du tar fatt på et nytt homøopatimiddel, finn gjerne frem et blankt ark og en penn/blyant:
- Skriv ned navnet på middelet
- Skriv ned signaturen - hvilken substans middelet er laget av
- Noter ned nøkkelord/hovedkarakteristikker, på en måte som du foretrekker: tankekart, plassert på en strekmann, i fargekoder, hva det måtte være
- Behold arket, og putt det i Hobby-Homøopat mappen din sammen med annen informasjon du har der om de respektive homøopatimedisinene
- Ta frem arket og jobb videre på det når du måtte ønske
Kanskje er du av dem som ønsker å leve ut karakteristikkene og "personlighetene" til homøopatimedisinene du lærer om? Det er bare å slippe kreativiteten løs - lek deg med informasjonen!
Vi kjenner jo alle til tidsklemma og alt vi gjerne skulle gjort, men ikke finner tid eller lyst til blant alle hverdagslige gjøremål; men hvis du finner en tidslomme, og har overskudd til å se nærmere på ett eller flere homøopatimidler, så kan det være lekende moro og fascinerende!
For virkelig å få mye utbytte av gjennomgangen din av de ulike medisinbildene, anbefaler jeg å engasjere din kreative hjernehalvdel: enten den er en stor del av deg, eller om ordet "kreativitet" gir deg grøsninger;
En veldig enkel måte å gjøre dette på er å bruke en tegning eller et diagram: og supplere dette med nøkkelinformasjon etterhvert som du lærer om homøopatimiddelet.

Det trenger ikke å være et kunstverk! Det er prosessen som er viktig - resultatet blir uansett mer levende enn et dokument med bare skrift

Inkluder det du ønsker av nøkkelinformasjon, figurer, piler og diagrammer - mens du leser om middelet. Du kan ta den frem og fortsette på den senere om du vil - og ha den i mappen din sammen med materialet fra plattformen
Er du ikke enig i at den enkle (dog kanskje ikke så vakre) strekmannen med alle skribleriene og illustrasjonene ga mer liv til informasjonen?
Om du vil ta det et skritt videre, så bruk farger!
Tenk så mye mer engasjerende det blir for deg når du skal ta frem denne medisin-bilde modellen din senere, og lese deg opp på middelet, når det er farger - piler - tankebobler - figurer; som alt sammen bidrar til å guide blikket og oppmerksomheten din!
Husk: det trenger ikke være et kunstverk (med mindre du koser deg med å gjøre deg flid).
Poenget er at du skal tilegne deg informasjonen på en mer levende og leken måte. Bruk enkle symboler og en enkel modell: strekmannen jeg laget over tok toppen ett minutt å tegne, som du sikkert ser.
Den annoterte strekmannen brukte jeg kanskje 10 minutter på. Når jeg leker meg med medisinbilder bruker jeg helst fargebilder og diagrammer om hverandre.
Hvis du har lyst er det veldig moro om du deler modellene du lager deg underveis i læringen din med meg: send meg en e-post, så kan jeg lage et galleri for hver homøopatimedisin! Hadde ikke det vært moro? Til inspirasjon og hjelp for andre som kanskje strever litt med den biten. Og kanskje får du gode idéer fra andres tilnærminger?
- Skumles informasjonen jeg presenterer om medisinbildet, og kikk på eventuelle illustrasjoner
- Last ned (og eventuelt skriv ut) informasjonen jeg har gjort tilgjengelig i pdf-format
- Finn frem et blankt ark og (farge-)blyanter/penner/tusjer
- Les gjennom medisinbildet du har foran deg, samtidig som du gjengir det viktigste på en strekmann eller annen form for diagram/illustrasjon; alt etter hva du foretrekker
- Ta et bilde når du er ferdig (for denne gang), og send det til meg som vedlegg per e-post: samme hvor fornøyd/misfornøyd du er med resultatet! Si gjerne samtidig i fra om det er ok/ikke ok at jeg deler det her på plattformen
- Putt dette i Hobby-Homøopat permen din, og ta det frem ved behov
- Oppdater diagrammet/illustrasjonen din, eller lag flere, når du føler deg inspirert!
Oppsummering
Nå håper jeg du er ivrig etter å se nærmere på homøopatimedisiner du med fordel kan ha i husapoteket ditt - og kanskje også ta frem skrive- og tegnesaker!
Denne ressursen er fritt tilgjengelig for deg senere også, enten du har valgt å donere for den eller ei; så hvis du har behov er det bare å komme tilbake og friske opp igjen tips jeg har delt med deg.
Om du er klar for å gyve løs på noen medisinbilder finner du de jeg har gjort klare for deg her:
Spanderer du en te/smoothie/lunsj på meg?
Jeg blir glad for din gave som takk for tiden, energien og arbeidet jeg deler med deg - hvis du har lyst og mulighet til å gi en donasjon